“Reve was hier”: unieke expositie over schrijver Gerard Reve

Vijftien Weerter kunstenaars hebben medewerking verleend aan een grote tentoonstelling over de schrijver Gerard Reve.
Deze expositie met de titel ‘Reve was hier’, wordt op vrijdag 30 november om 20.00 uur geopend door Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant.
De tentoonstelling is een initiatief van neerlandicus Herman van Horen en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Kunstcollege Weert en de Gemeente Weert.
De expositie in het Kunstcollege is te bezichtigen op werkdagen
van 9.00 – 17.00 uur en op zondagen van 14.00 – 17.00 uur. Op zaterdag is de expositie gesloten. De toegang is gratis.

 

Bij de expositie is een catalogus in de vorm van een CD-rom met een inleidende tekst en foto’s van alle kunstwerken verkrijgbaar. De expositie duurt van 30 november tot en met 16 december a.s.

Elf leden van de Stichting Kunstcentrum Weert en vier aan Weert gerelateerde kunstenaars hebben zich door deze schrijver laten inspireren of bestaand werk aan hem opgedragen. 

Bijzonder is dat nogal wat oud-leerlingen van PvH aan de tentoonstelling meedoen: Krist Gruythuysen, Judith Krebbekx, Liv Langeslag en Yvonne Schroeten. Verder bekende namen: Annelies Hoek, Jan Tullemans, Bernard Visser, Gard van Wegberg enzovoort.

 

Waarom Reve?

Gerard Reve woonde enkele ‘koninklijke jaren’ in Weert voordat hij zich in 1975 vestigde in Frankrijk. Zeer productieve jaren, waarin de pas katholiek geworden schrijver zich openlijk als homo manifesteerde en regelmatig van partner wisselde... en zijn ‘liefdesprinsen’ waren vaak beeldende kunstenaars!In een brief ‘aan een gewaardeerde kunstbroeder’ vroeg Reve zich eens af, waarom hij in het collegiale verkeer toch steeds weer bij schilders en vrijwel niet bij andere schrijvers uitkwam. ‘Misschien door mijn sterk visuele inslag,’ opperde hij zelf. ‘Uiteindelijk zie ik alles toch symbolisch.’

 

Weert Reve-stad

In 2001 kocht de stad Weert een belangrijke collectie met Reve-spullen aan, afkomstig van Guus van Bladel. Regelmatig worden er sindsdien activiteiten rond deze opmerkelijke schrijver georganiseerd. ’n Hoogtepunt was vorig jaar, in Reve’s sterfjaar, de onthulling van een gedenksteen op de Nieuwe Markt met het beroemde gedicht Roeping. Volgend jaar verschijnt een geactualiseerde versie van de Reve-wandeling. Wie daar niet op wil wachten kan al meelopen met een Reve-wandeling  die op zaterdag 15 december om 13.30 u. vertrekt vanaf de stadsbieb. De gids is Herman van Horen.

Foto's:

Reclame Fotostudio Ad Meewis, Weert

Copyright Webmaster PvH