Forumdiscussie en smartlappen in Weerter bibliotheek een succes!

 

De afsluiting van de grote leescampagne Nederland Leest in de Bieb van Weert werd afgelopen vrijdag 16 november bijgewoond door zo'n vijftig belangstellenden.

De organisatie was er in gelaagd een gevarieerd programma samen te stellen. Neerlandicus Herman van Horen hield een literaire inleiding over de schrijver Theo Thijssen en het boek de Gelukkige Klas.

Teven was er forum bestaande uit Rick de Geest (havo 4 Philips van Horne), Nienke Knabben (V4 Bisschoppelijk College), Iris Janssen (groep 8 docent BS Leuken), Hamid Ait Oumghar (adjunct directeur Citaverde College Roermond, voormalig teamleider Kwadrant), Nicole Geelen (docente Nederlands Praktijkschool Weert) en Harrie Coolen (voormalig directeur OBS Graswinkel en thans wethouder gemeente Weert). Zij deden allen mee aan de "Grote Theo Thijssen Quiz 2007" o.l.v. Jan Leenders.

Aan de hand van twintig quizvragen werd nader ingegaan op de inhoud en de achtergronden van het boek. De quiz werd gewonnen door Hamid Ait Oumghar, die alle vragen goed had beantwoord. Hij ontving een NS reisbon naar Amsterdam

Tussen de diverse onderdelen door waren er diverse acts van toneelgroep Tierelantijn met drama en smartlappen. Hun performance viel erg in de smaak bij het publiek.

De sfeer werd nog verhoogd door de muziek van accordeonist Wiel Hendriks uit Stramproy.

  


Zie ook artikel in NRC: http://www.nrc.nl/kunst/article799236.ece/Boek_Gelukkige_klas_is_niet_compleet

 



Nederland Leest 2007

De leden van de bibliotheken hebben bij deze unieke actie het boek De gelukkige klas van de onderwijzer Theo Thijssen cadeau gekregen. En daarbij de oproep het boek te lezen en er met elkaar over te discussiëren, zodat je nog eens andere gespreksstof hebt dan het weer.  De gelukkige klas is een humoristisch boek, geschreven door een bevlogen onderwijzer met liefde voor zijn leerlingen.  



Nederland Leest vond voor de tweede keer plaats. Bij de eerste editie in 2006 stond het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal. Dit jaar is het De gelukkige klas van de schrijver en onderwijzer Theo Thijssen waar het om draait. In dagboekvorm schrijft  Theo Thijssen over een klas in de Jordaan in 1926. 

Hij schrijft over het leven op school, over zijn manier van lesgeven, zijn twijfels daarbij.  Daarbij zet hij leerlingen van vlees en bloed neer: Fokkie Goossens, Leentje Roos, Frans de Wit.

Hij heeft een niet aflatende inzet om deze kansarme kinderen toch een soort toekomstperspectief te bieden door ze in aanraking te brengen met zaken die bijzonder zijn of mooi. 

Ruim tachtig jaar later is er niets wezenlijks veranderd aan de kern van het boek. Het is nog steeds uiterst actueel, gezien de huidige ontwikkelingen in het onderwijs.


Op de website www.nederlandleest.nl staan aanbevelingen van bekende Nederlanders die het boek hebben gelezen. Auteur Jan Siebelink, zelf ex-docent, zegt:  'Het boek is een krachtig pleidooi voor de magie tussen een leerkracht en zijn klas, voor die bijzondere gemeenschap waar veel nuttige kennis wordt opgedaan en op natuurlijk wijze wordt geleerd om met elkaar te leven.'  

 

Programma 16 november Quiz en Forumdiscussie:

19.30-19.35 uur Welkom door Lily Slenders, directeur bibliotheek Weert

19.35-19.40 uur Mededelingen / presentie programma Riya Geboers pr. functionaris

19.40-19.55 uur Literaire introductie Herman van Horen

19.55-19.58 uur Toneelgroep Tierelantijn

19.58-20.10 uur Literaire introductie Herman van Horen

20.10-20.20 uur Toneelgroep Tierelantijn ‘De fabriek’

20.20-20.50 uur Theo Thijssen Quiz en discussie o.l.v. Jan Leenders

20.50-21.10 uur Pauze met entr’acte Toneelgroep Tierelantijn

21.10-21.40 uur Theo Thijssen Quiz en discussie o.l.v. Jan Leenders

21.40-21.50 uur Toneelgroep Tierelantijn liederen

Copyright Webmaster PvH