Jubilerend van Horne Pop festival met twee concerten in Muziekcentrum De Bosuil in Weert: totaal 26 bands

Van Horne Pop, het popfestival van de Philips van Horne, bestaat dit schooljaar twintig jaar.

Op vrijdag vindt het reguliere popfestival plaats met maar liefst zestien schoolgroepen. Aanvang 19.00 uur (zaal open om 18.45 uur). Deze avond is toegankelijk voor leerlingen en oud-leerlingen.


Zaterdag 19 april is er een groot “Van Horne Pop Reunion Concert” met negen  rockbands die van Horne Pop ooit hebben gewonnen of bands die hoog zijn geëindigd en nog steeds bestaan.

O.a. met oud-winnaars als de zeer talentvolle SAT2D (winnaar van Nu of Nooit en dit jaar de “opener” op Pinkpop, …), Out of Control, Guarantee, gitaarvirtuoos Joop Wolter met de band Elysion en de winnende band van 2007, de rhytm&blues formatie Route 66.


Het concert op zaterdag wordt afgesloten met de gelegenheids band “The Philips van Horne All Star Band” (“The Best of Philips van Horne…”).
Het VHP Reunion Concert is vrij toegankelijk voor muziekliefhebbers uit de regio. Het concert begint om 18.00 uur.


Kaarten voor de zaterdagavond à 5,- euro zijn onder meer te koop bij: Philips van Horne, Kollee Muziek, MC de Bosuil en Bruna in Weert, Bruna in Nederweert en Benelux KHB in Stramproy.

Muziekschool


Zoals inmiddels bekend is van Horne Pop een soort talentenjacht met wedstrijdelement. Alle bands bestaan voor minimaal de helft van de muzikanten uit leerlingen die nu nog op de Philips van Horne zitten.
Diverse popstijlen passeren de revue. Van rock en pop tot metal.
De deelnemende groepen worden door een zéér deskundige jury beoordeeld op muzikaliteit en podiumpresentatie. De winnende band ontvangt niet alleen de Van Horne Pop trofee maar mag ook optreden in het voorprogramma van Rowwen Hèze op 25 september ter ere van het 40-jarig jubileum van de Philips van Horne.



Deelnemende bands VHP 2008, vrijdag 18 april 2008

* Route 66,
* Social-Minority,
* All that’s Left,
* Forgotten Trouble,
* Lettuce,        
* Proximity,
* Slightly Dazed,
* Sanquin,
* High on Green,
* Vinyl Record,
* Delusion,
* Agent Orange,
* The Influence,
* The Dynamite,
* Static Jam,
* Tee Bee Gee.


VHP Reunion Concert, zaterdag 19 april 2008

* Route 66”  (VHP 2007),
* Cash (v.h. Deadline),
* Hostile Intensions (v.h. “Wasted”, VHP 2002),
* Meadow,  SAT2D  (VHP 2005+2006),
* Out of Control” (VHP 1996 +1997)    
* Elysion (VHP 1988),
* Guarantee (VHP 1992),
* Vodka William (v.h. No Brakes;VHP 2003+2004),  
* “PVH All-Star-Band”  (“The best of Philips van Horne bands…”).


Jury

De vakjury dit jaar bestaat o.a. uit:
    
* Joss Mennen (rockzanger pur sang; Zinatra; Mennen)
* Geer Vossen (bekend DJ; muziekkenner)
* Ralph Hamer (docent muziek; voortreffelijk toetsenist in vele stijlen)
* Wilbert Beurskens (jarenlang gitarist van gothicmetalband Wings of Fury; docent Duits)
* Geer van Tuel (oud-leerling; gitarist o.a. in Bosuule-House Bend en Jam Stew)
* Paul Lenders (gitarist; hij ontwerpt, bouwt versterkers / effectenracks / gitaarsystemen) en leverancier aan vele bekende (inter)nationale beroepsgitaristen


Van Horne Pop: uniek binnen het middelbare onderwijs in Nederland

Naast het van Horne Muziekgala (24e editie op 7 en 8 april 2008 in het Munttheater in Weert) bezit ook van Horne Pop regionale en zelfs nationale bekendheid. (BNN, L1). Men kan stellen dat er weinig scholen zijn in Nederland die jaarlijks zoveel rockbands voortbrengen. Het festival is inmiddels een begrip geworden in Midden - Limburg.

De school bezit overigens ook een lange musicaltraditie. Sinds 1973 heeft de Philips van Horne zes musical geschreven en geproduceerd. Alle musicals zijn op elpee, cd en;of/ dvd verschenen



Korte terugblik op Van Horne Pop (1988-2008)


Het begon met de zeer populaire playbackshows in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw…Al snel vond er een verschuiving plaats naar het eveneens populaire soundmixen. Omdat de school toen al de beschikking had over een enthousiaste groep muziekdocenten en al enkele grote zelfgeproduceerde musicals op haar naam had staan, was live muziek van een schoolband een logische volgende stap.


Deze ontwikkeling mondde uit in de eerste editie van het Van Horne Popfestival in 1988. Zes schoolgroepen deden toen mee.


In 1998 werd het 10-jarig jubileum gevierd met een groot jubileumconcert.
In datzelfde jaar werd er een CD uitgebracht onder de naam “10 jaar van Horne Pop”.
De eerste vijftien jaar was de coördinatie in handen van docent aardrijkskunde Jan Leenders. In 2003 nam docent LO Bert van Dijk de organisatie over.

 


Veel groepen die in Midden-Limburgse zalen en cafés spelen zijn hun carrière begonnen bij "van Horne Pop".
In totaal hebben ca. 160 schoolgroepen (!) de afgelopen 20 jaar meegedaan aan dit unieke festival. Het effect op de Midden-Limburgse rockwereldje is niet te verwaarlozen.
Een groot aantal draait nog steeds mee in de regionale / nationale popscene:  The Wild Specialities ( voorheen Texan Tail), Starfish Bowl, Guarantee, Meadow, The Feromones, Pecan Boulevard, Merijn Smeets, Roos Visser, Carla de Waal, Linda Smeets, e.a.
SAT2D, tweevoudig VHP winnaar in 2005 en 2006 en dit jaar winnaar van Nu of Nooit, opent op het “Metallica podium” Pinkpop 2008.
De school heeft al veel muzikale talenten afgeleverd aan de nationale muziekscène en de diverse conservatoria in het land. Niet alleen cabarettier Hans Theeuwen heeft op de Philips van Horne gezeten, maar ook oud-leerling Frank van der Heijden (Baarn) heeft zijn sporen verdiend in de muziek o.a. als arrangeur van Night of the Proms en mixt oud-leerling/bassist Rogier van Wegberg  uit Weert de Night of the Proms CD en TV-opnamen van bands als TOTO, INXS, Joe Cocker, Roger Daltrey (The Who), UB40; van Wegbereg is de vaste bassist van de Proms-band van John Miles en bassist uit de band van Do en wijlen Glen Corneille.
Maar ook talenten als zangeres Linda Smeets (Utrecht) die onlangs tijdens de Rowwen Heze concerten in Ahoy nog te zien was als saxofoniste en back vocal van de Limburgse band en Michiel van Horen (o.a.  3FM, Dogman en Go to the Max).


 

Organisatie Van Horne Pop 1988-2008

CD "10 jaar van Horne Pop" (1988-1998)

Route 66, winnaar VHP 2007

Impressie Van Horne Pop 2007 (foto's: Ruud Görtz)

Copyright Webmaster PvH