VWO-plus workshop over opera Der Vampyr in het Munttheater


De drie Vwo-plus brugklassen van de Philips van Horne krijgen donderdag 12 november in het Munttheater een workshop aangeboden rond de opera Der Vampyr.

De workshop wordt georganiseerd door John van Cauteren, regisseur van het Operagezelschap  WOKMUZIEKTHEATER (WMT) uit Weert. Der Vampyr is een  romantische griezelopera van Heinrich Marschner.

Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 november brengt WMT deze Duitse opera op de planken van het Munttheater te Weert.


In totaal nemen voor en achter de schermen ruim 100 medewerkers deel aan de drie operavoorstellingen.
De opera der Vampyr is van oorsprong een Duits Singspiel en wordt gezongen en gespeeld in het Duits en is voorzien van Nederlandstalige boventiteling.

Aan de uitvoeringen werken vier beroepssolisten mee: Harald Quaaden uit Tilburg, Thierry Vallier en An Lauwereins uit België (de laatste schitterde onlangs nog in de rol van moeder overste in de musical Sound of Music) en Gilles van de Wouw uit Noorbeek. Het 50-koppige koor bestaat uit de leden van WOKMUZIEKTHEATER.

Dirigent is de Vlaming Hans Swinnen en de regie is in handen van John van Cauteren uit Weert en Ilse Koppen uit Eindhoven.


Der Vampyr
Der Vampyr handelt in de versie van WMT over de duivel die een vampier de kans geeft om nog een jaar langer als levend lijk door het leven te gaan. Daarvoor moet hij binnen  een korte tijd drie maagdelijke bruiden doodbijten en leegzuigen. De vraag is of hem dat zal lukken. Intieme aria's, duetten en massale koorscènes wisselen elkaar af. De opera is sfeervol, griezelig, maar hier en daar ook komisch van aard.
De diepere betekenis van de opera ligt in de vraag waar de macht van het kwaad in de wereld ligt. Niet alleen de vampier en de duivel zijn het kwaad: de mens voert een eeuwigdurende strijd tegen het kwade in zich zelf.

Heinrich Marschner gold in zijn tijd als de belangrijkste Duitse operacomponist. Hij werd echter snel overvleugeld door Richard Wagner. De laatste jaren wordt de bijzondere waarde van Marschners operamuziek weer erkend en worden zijn werken steeds vaker opgevoerd. Daarbij is de opera Der Vampyr uit 1828 favoriet. Het onderwerp is erg actueel. In literatuur en film is weer een enorme belangstelling voor vampieren zichtbaar. Het WMT sluit daar met zijn keuze voor deze opera van harte bij aan. De grime en de kleding: alles wordt uitgevoerd in “Vampyr-sferen”


Kaarten
Kaarten voor Der Vampyr kosten € 22,50 (inclusief gratis programmaboek) en zijn verkrijgbaar bij de Uitbalie van het Munttheater, telefoon: (0495) 540 322 of via de website van het Theater: www.munttheater.nl. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur (op zondag alléén om 14.30 uur). Dagelijks vindt drie kwartier voor aanvang een gratis inleiding plaats in de foyer van het Munttheater. Via de website www.munttheater.nl  is een uitgebreide synopsis van Der Vampyr te downloaden.

 



Copyright Webmaster PvH