Excursie geschiedenis naar Breendonk-Middelheim-Antwerpen


Donderdag 5 november 2009 vertrok zeer vroeg, voor een enkeling te vroeg, een bus met leerlingen geschiedenis uit Vwo-6, voor een interessante excursie in het kader van een PTA-opdracht naar Breendonk, Middelheim en Antwerpen.

Een Belgische collega waarschuwde in de bus, geheel ten overvloede, dat we de Belgische grens gepasseerd waren. Na wat oponthoud voor de Ring van Antwerpen, Belgisch spoorwegpersoneel staakte weer eens, kwamen we om 10 uur aan bij Fort Breendonk.

Dit fort maakte deel uit van een verdedigingslinie rond de stad Antwerpen.


foto Inleiding door gids


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit fort door de Duitse bezetters gebruikt als gevangenenkamp voor mensen uit het verzet, voor joden, zigeuners enz. Elke groep bezocht het fort onder leiding van een kundige gids die tal van bijzonderheden wist te vertellen over de willekeur van de kampleiding, de rol van SS-ers (zowel Duitse als Vlaamse), de dagelijkse gang van zaken in het kamp en de totale ontmenselijking die er plaatsvond. Tot slot was er nog een verwijzing naar de realiteit van nu: ook nu vindt er nog terreur plaats, worden mensen in gevangenschap gehouden en vinden er verhoren plaats met inbreuken op de menselijke integriteit. Enkele indrukken van het bezoek:


foto Wandeling rond fort
foto Totenschein
foto Gedetineerdenkamer
foto Museumkamer
foto Spoorwegwagon


Een enorme afwisseling en daarmee ook een moment om op andere gedachten te komen, was vervolgens het bezoek aan het Beeldenpark in Middelheim. Dit beeldenpark is een vervolg van een Internationale Openluchttentoonstelling voor Beeldhouwkunst, meer dan 50 jaar geleden. Nu zijn er beelden te bewonderen van Zadkine, Rodin, Moore en vele anderen. Ondanks de korte tijd, die we hier hadden, wist elke leerling toch een beeld uit te zoeken dat bijzonder aansprak.


foto Middelheim1
foto Middelheim2


In de middaguren liepen groepjes leerlingen een wandeltocht langs de prachtige kerken, musea en binnenpleinen in de stad Antwerpen. Uit elke categorie werd er één speciaal gekozen om extra aandacht te geven, resulterend in een vervulde opdracht in de vorm van een collage, een serie onderzoeksvragen en een wervende tekst voor een toeristische folder.


foto Pauluskerk1
foto Toren kathedraal Antwerpen2
foto Oud huis Antwerpen
foto Binnenplein Universiteit
foto Pagadder
foto Spaans binnenpleinbezoek
foto Spaans binnenplein
foto Kijkje naar Begijnhof


Na afloop was er nog voldoende gelegenheid om te winkelen en een hapje te eten, dit alles afgerond met een “bolleke”. Tenslotte werd er verzameld op de Markt om van daar uit gezamenlijk naar de bus te lopen. Na een voorspoedige terugreis, wisten enkele jongens niet hoe snel ze de bus konden verlaten: een “tripel” kreeg de schuld.
foto Markt Antwerpen

Breendonk

Middelheim

Foto's:

Jan Evers

Antwerpen (zie tekst)

Copyright Webmaster PvH