Philips van Horne aardrijkskunde cluster debatteert op "Dag van de Duurzaamheid"

Op uitnodiging van de Gemeente Kerkrade en de provincie Limburg heeft het V5 cluster aardrijkskunde op woensdag 28 januari deelgenomen aan de "Dag van de Duurzaamheid". De bijeenkomst vond plaats in het gemoderniseerde Continium tegenover het station. Naast de Philips van Horne waren ook vijf andere scholen uitgenodigd: Sophianum, Porta Mosana, Raayland, Trevianum en Stella Maris.

Het doel van de dag was "de leerlingen te confronteren met het thema "Duurzaamheid" via twee lezingen, workshops, luchtige acts, banenmarkten, informatiestands en debatten". Uiteraard konden de leerlingen ook de mooie -permanente- expositie bezoeken over milieu en klimaatverandering.

 

Debatten

Het serieuze gedeelte, de debatten volgens het Lagerhuisprincipe, liepen als een rode draad door de dag heen.

Het Philips van Horne cluster had zich via werkgroepjes de afgelopen weken goed voorbereid op de vier stellingen, die door de organisatie waren verstrekt. Een team van vijf leerlingen moest debatteren tegen respectievelijk leerlingen van Trevianum en Porta Mosana.

 

De dag werd afgesloten met een debat tussen afgevaardigden van de scholen en een panel bestaande uit Bert Kersten, gedeputeerde van de Provincie Limburg, Ralf Krewinkel, wethouder Milieu van de gemeente Kerkrade, een hoofddocent van Hogeschool Zuid en een ondernemer. Aan de hand van drie stellingen werd er gediscussieerd.

Teleurstellend was dat de leerlingen in de discussie steeds de rol moesten spelen van de partij met "tegenargumenten". De vier volwassenen hadden daardoor niet alleen een "kennisvoorsprong" maar kregen ook onevenredig veel het woord.

Op deze manier schoot de organisatie helaas een belangrijk doel voorbij nl. "te weten komen hoe de jeugd in een openbaar debat aankijkt tegen energieverspilling, klimaatverandering en duurzaamheid".

 

Wat dat betreft keerde het cluster met gemengde gevoelens terug naar Weert.

 

Zie ook: http://www.duurzaamheidloont.org/

 

 

jl

 

 

Foto's: Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH