Wegwijs in het Stadhuis geslaagd...

Het Instituut voor Publiek en Politiek organiseerde in samenwerking met de gemeente Weert en de sectie maatschappijwetenschappen op dinsdag 5 januari 2010 het project ‘Wegwijs in het stadhuis’.

Aan dit project deden de HAVO 5 en VWO 5 leerlingen van de Philips van Horne SG en het Bisschoppelijk College mee die het vak maatschappij-wetenschappen volgen.

 

Naar aanleiding hiervan gingen zij zich een dag lang in het stadhuis bezig houden met lokale politiek. Zij deden dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema “duurzaamheid”. De Jongerenraad Weert had voor het winnende projectvoorstel een bedrag van € 1.250,- vrijgemaakt.

De Wegwijsdag duurde van 9.00 tot 21.00 uur. De jeugdgemeenteraadsvergadering werd vanaf 19.00 uur voorgezeten door burgemeester Niederer.

Ouders en andere belangstellenden mochten
‘s avonds op de publieke tribune plaatsnemen en mochten na uitleg door de leerlingen meestemmen voor het beste project.

 

Het winnende voorstel betrof een wedstrijd voor de basisscholen van Weert. De school die de meest milieuvriendelijke voorstellen heeft en ook uitvoert wint een prijs. Deze prijs omvat een klimrek en een spellenpakket.

 

De groep die de Wegwijsdag gewonnen heeft, bestond uit de volgende personen:

  • van het BC: Tolik Birliba, Irene van den Heuvel, Loes Padberg, Juliette Bahadoer, Jakob Issa, Scarlett van Ommeren.
  • van de Philips van Horne: Jeroen Heijdeman, Maikel Bakker, Luuk Caelers, Dyon Slenders.

 



Doel
Het doel van het project ‘Wegwijs in het stadhuis’ is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het stadhuis voerden de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Deze confrontatie droeg ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om € 1.250,- te besteden goed konden onderbouwen.

 

Copyright Webmaster PvH