Marieke Moonen, Manou Gerits en Manon Rietjens niet aanwezig op 4 mei op de Dam

Marieke Moonen, Manou Gerits en Manon Rietjens lezen niet op een van de herdenkingsplaatsen (Amsterdam, Amersfoort, Westerbork en Vught) hun zelfgeschreven gedicht voor.


Die eer is o.a. weggelegd voor Luc Stefelmanns. Met zijn zelfgeschreven gedicht heeft Luc Stefelmanns (15) de finale van Dichter bij 4 mei gewonnen.

Luc mag zijn gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Samen met zestien andere Limburgse finalisten heeft hij het gedicht tijdens de finale in het Centre Ceramique in Maastricht voorgedragen.

 

Wel heeft Marieke Moonen te horen gekregen dat haar gedicht wordt opgenomen in de bundel bevrijdingsgedichten 2010
Om de jongeren voor te bereiden op het miljoenenpubliek op 4 mei, kregen de zeventien finalisten voorafgaand aan de finale een professionele workshop. Zij ontmoetten kampoverlevende Ernst Verduin die de jongeren vertelde over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Luc is door de jury uitgeroepen tot winnaar vanwege de originele verbeelding van het onderwerp herdenken in het gedicht. “Luc speelt met klein en groot, tijd en ruimte in het gedicht. De zin ‘in een holte die niet gevuld kan worden’ is een onvergetelijke zin", aldus jurylid dichter Kasper Peters. Luc zegt zelf dat hij het totaal niet zag aankomen om als winnaar voor de Dam gekozen te worden.


220 inzendingen
Aan de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei hebben vier Limburgse middelbare scholen deelgenomen: het Charlemagnecollege uit Kerkrade, het Carbooncollege uit Heerlen, het St. Maartenscollege uit Maastricht en de Philips van Horne scholengemeenschap uit Weert. De wedstrijd vond in Limburg plaats omdat daar dit jaar op 5 mei de Start Nationale Viering van de Bevrijding plaatsvindt. Er zijn ruim 220 gedichten ingezonden. Luc is leerling aan het St. Maartenscollege uit Maastricht, waar hij ook woont.

 


Overal in het land
Tijdens de finale is Luc gekozen als winnaar om op de Dam zijn gedicht voor te dragen, maar er zijn nog drie winnaars. Zij dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in voormalige kampen Amersfoort, Vught, Westerbork. Martine Ouwersloot (15 jaar) draagt haar gedicht ‘Opgesloten’ voor in Westerbork, Nienke Jansen (19 jaar) draagt in Amersfoort haar gedicht ‘Veertje’ voor en in Vught draagt Maryam Alaoui (16 jaar) haar gedicht ‘Niets meer’ voor. Een aantal andere finalisten zal hun gedicht voordragen tijdens lokale herdenkingen in gemeenten in de provincie Limburg.

Dichter bij 4 meiDichter bij 4 mei is de dichtwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei die dit jaar voor de dertiende keer wordt georganiseerd. Jongeren uit de provincie waar de Start Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei plaatsvindt, schrijven een gedicht voor de Nationale Herdenking. De zeventien finalisten uit Limburg gingen de competitie met elkaar aan om een plek op de Dam op 4 mei. De finale werd gepresenteerd door Jeroen Overbeek die sinds 2003 presentator/ commentator op de Dam in Amsterdam is tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking.

Toch een prijs voor Marieke Moonen...

Foto's: Wim Verwijlen

Copyright Webmaster PvH