Brief uit Laos over Philips van Horne Project 2010

 

 

Beste Philips van Horne, beste Jan Leenders



Dit weekend zijn we langs geweest in twee andere dorpen in de buurt van Ban Pathao, het dorp waar tijdens de presentatie van het Philips van Horne project over gesproken is. Het zijn wederom Hmong dorpen (ze zijn onderling verbonden via clans).

 

De dorpen zijn alleen nóg slechter af dan het bovengenoemde dorp Ban Pathao Persoonlijk denk ik dat het geld beter verdeeld kan worden tussen drie dorpen.

Voor enkele duizenden Euros kun je erg veel lesmateriaal en hulpmiddelen (bord, krijt etc.) kopen.


Deze twee dorpen hebben geen laagland om rijst te verbouwen en zijn dus afhankelijk van droge landbouw (zonder irrigatie) in de heuvels.

Ook deze dorpen zijn "resettlements" en een dorp heeft nog enkele families met melaatse familieleden (die worden door de Lao overheid bij elkaar geplaatst).

De bewoners zijn reuze aardig en veel vrouwen proberen bij te verdienen door embroderie (soort ingewikkeld borduren), handycrafts te maken die ze via-via verkopen op de markt in Vientiane. De gezinnen zijn groot (heel veel kinderen...) en de schooltjes zijn klein zonder enige materialen. Geen boeken, geen schriftjes, geen hulpmiddelen.

We hebben geprobeerd (als soort testje) of ze wel geintereseerd zijn in boeken.
Resultaat zie je op de fotos. Ze vinden het GEWELDIG, er wordt haast om gevochten, maar uiteindelijk broederlijk/zusterlijk gedeeld.


Het zijn boekjes die afkomstig zijn van een lokaal Lao project dat "Big Brother Mouse" heet, leuke boekjes met een boodschap over hygiene, voeding of dergelijke. Beeldend, leuk & leerzaam.

We gaan kijken of we of we een soort dorps-biblio systeem kunnen opzetten.  


 
Wat ons betreft, gaan we drie schooltjes voorzien van basisbehoeften, inclusief boeken. Mischien moeten we ook nog eens (de volgende keer)  praten over sanitaire voorzieningen (en stromend) water op school.

Hangt af van kostprijs en wat ze zelf (aan hulp/wekinzet) kunnen aanleveren. We kunnen ook eens overleggen met de professionele sector (onderwijs) organisatie over wat zij aanbevelen en welke materialen zij nog voor handen hebben (UNICEF, Save the Children).
 


Met vriendelijke groet, ook namens Joost,

Rik Delnoye

Senior advisor and expert leader Governance for Empowerment
SNV Lao PDR
PO Box 9781
Vientiane
T: + 856 (0)21 413290/104
F: + 856 (0)21 414068
E: rdelnoije@snvworld.org


www.snv.org.la or www.snvworld.org

 


 
SNV: Connecting People's Capacities


Copyright Webmaster PvH