Philips van Horne leerlingen onmoeten prins Willem Alexander op Globe conferentie


Tijdens de Space Expo op 11 juni in Noordwijk vindt de jaarlijkse GLOBE leerlingenconferentie plaats.

Aan deze conferentie neemt een select aantal brugklasleerlingen van de Philips van Horne deel.

Samen met leerlingen van andere middelbare scholen in Nederland presenteren enkele leerlingen  van de Philips hun eigen onderzoek aan andere scholen en aan diverse GLOBE wetenschappers van het KNMI, Wageningen Universiteit, Alterra en RIVM.

(Zie onderstaande link naar het filmpje van Philips van Horne leerlingen die deel hebben genomen in 2009).

Naast een presentatie voor het forum van wetenschappers kunnen de leerlingen ook via het inrichten van een tentoonstellingsstand de uitkomsten van hun eigen onderzoek laten zien.

 



Prins Willem Alexander


Dit jaar krijgt de Leerlingenconferentie in Noordwijk hoog bezoek van prins Willem Alexander De prins komt de het tentoonstellingsgedeelte van de conferentie bezoeken.

Daarnaast komen ook de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, de rector magnificus van Wageningen Universiteit en afgevaardigden van verschillende ministeries de tentoonstellingsstands bekijken.
 

 

Globe project


Globe is een Internationaal wetenschappelijk samenwerkingsverband van 10.000 scholen in meer dan 100 landen die miljoenen gegevens hebben verzameld op het gebied van natuur klimaat en milieu. Deze gegevens zijn ingevoerd in een database en kunnen wereldwijd door leerlingen én wetenschappers gebruikt worden.

Onderwerpen op het niveau van onderbouw en Tweede Fase
• Weer en Klimaat
• Water
• Natuurkalender
• Duurzame Ontwikkeling
• Weer en Klimaat
• Water
• Natuurkalender
• Aerosolen
• Bodem

Voor meer informatie:  zie de website voor het programma.
Bekijk hieronder de videorapportage die Leraar24.nl (Teleac) maakte van de GLOBE conferentie in 2009.

 

http://www.leraar24.nl/video/784/globe-meedoen-aan-klimaatonderzoek

 

Informatie: Joan Thielen

Globeproject op de Philips van Horne (door Henk Sentjens)



Het Globeproject is een wereldwijd project waarin scholen met leerlingen onderzoek doen in de natuur.
Bij ons op school draait het vooral om het bestuderen van een aparte boomsoort (in het geval van brugklas T de zomereik, of de Querces Robur).

Elke leerling heeft zijn eigen boom, waar hij/zij een briefje met zijn/haar naam opgedaan heeft. Iedereen werkt samen met 1 andere leerling.


De informatie die wordt waargenomen, zoals de fenofases (dat is bijvoorbeeld 100% bladval en bladontplooiing) of de aanwezigheid van de eikenprossecierups, wordt doorgegeven aan zowel de gemeente als aan wetenschappers via de site www.natuurkalender.nl .


Elke leerling heeft zijn eigen mapje, waarin hij/zij zowel de informatie de opdrachten, zoals het startmoment en het gedicht  moet bewaren.


Er zijn ook een paar activiteiten om het project BUITEN schooltijd. Er is op zondag 16 Mei een radio-uitzending geweest waarin Yorick en Henk uit brugklas T mochten vertellen over het project.

Ook gaan enkele brugklassen van onze school naar Noordwijk toe waarbij een aantal leerlingen van B1T hun wokshop gaan presenteren die ze zelf hebben gemaakt en vragen over hun onderwerp mogen beantwoorden.

En dat niet alleen, Prins Willen Alexander zelf zal ook aanwezig zijn!

Copyright Webmaster PvH