Tip voor leerlingen: Indrukwekkende expositie over oorlogsaffiches


In museum De Tiendschuur is tot zondag 29 november de expositie ‘Free Holland welcomes…’ te bezichtigen. Deze expositie, die het museum samen met het gemeentearchief Weert organiseert, besteedt aandacht aan oorlogsaffiches uit de periode 1940-1945.

Op donderdag 26 november bezoeken de drie Vwo-plus brugklassen de expositie. Ook diverse clusters geschiedenis en enkele 3e klassen zullen een bezoek brengen aan de Tiendschuur


Oorlog en vrede
Thema van dit jaar is oorlog en vrede, een onderwerp dat uitermate geschikt is om materiaal uit archieven en de collecties uit beide instellingen te combineren.
Hoofdonderdeel vormt de presentatie in de Tiendschuur waar de collectie affiches, die afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog, wordt getoond. Deze documenten, de meeste ervan door de bezetter uitgegeven, koppelen kleurrijke beelden aan korte pakkende leuzen en geven daarmee een geheel eigen gezicht aan de oorlog.
De meeste plakkaten laten zien met welke vormen van propaganda de Weertenaren werden ‘lastig gevallen’. Daarbij werden, naast het ophemelen van de eigen zaak, vaak tegelijkertijd de geallieerden als misdadig en monsterachtig afgeschilderd. Bovendien werd geappelleerd aan gevoelens van vaderlandsliefde en offerbereidheid.
Ook de geallieerden startten na de bevrijding met hun communicatie via affiches die ageerden tegen de zwarte markt of opriepen tot de strijd tegen Japan.


Signaal
Om de affiches in een historische context te plaatsen worden ook voorwerpen en archiefstukken uit het museum en het gemeentearchief getoond. Denk daarbij aan materiaal van de Nederlandse Arbeidsdienst, de Winterhulp en kranten en tijdschriften als Signaal en Kijk.
Bovendien laten enkele affiches uit de Eerste Wereldoorlog de beeldtaal van het affiche als propagandamiddel ten tijde van oorlog in een wat breder kader zien.


Museum de Tiendschuur is gelegen aan de Recollectenstraat 5, Weert, tel. (0495) 525610.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.












Copyright Webmaster PvH