Na visitatie Europees Platform: Philips van Horne officieel school voor Tweetalig Onderwijs


Tijdens een feestelijke bijeenkomst van het Europees Platform op 30 september jl. in het Jaarbeursgebouw in Utrecht, heeft de directie van de Philips van Horne het “TTO certificaat” ontvangen.

De Philips mag zich nu officieel "TTO-Juniorschool" noemen.

Het Europees Platform controleert de kwaliteit van het TTO onderwijs in Nederland.
In mei hebben leden van het Platform de school “gevisiteerd” en beoordeeld aan de hand van een groot aantal kwaliteitscriteria.


Sinds het schooljaar 2005-2006 wordt op de Philips van Horne SG in Weert, naast het al bestaande onderwijsaanbod, Tweetalig Onderwijs aangeboden op HAVO- en VWO-niveau.
Voor leerlingen die dat willen (en de capaciteiten hebben), bestaat de mogelijkheid de helft van het aantal lessen in het Engels te volgen. Door de gewone lessen in het Engels te volgen, worden zij als het ware “ondergedompeld” in die taal.


Brugklas
Het Tweetalig Onderwijs start in de brugklas. Vanaf het allereerste begin krijgen de leerlingen lessen in het Engels. Natuurlijk is hun kennis van het Engels dan nog maar gering. Als leerlingen er in het begin echt niet uitkomen, dan mogen zij soms nog wel even terugvallen op het Nederlands. Maar na verloop van tijd zal er in deze lessen geen Nederlands meer gesproken worden.
Op dit moment zijn er zo’n 100 scholen in Nederland die tweetalig onderwijs op het VWO hebben. Daarvan zijn er ruim tien die ook HAVO-TTO onderwijzen.
De ervaring op deze scholen laat zien dat de leerlingen het Engels snel machtig zijn en zeker in de hogere leerjaren maakt het voor de leerlingen niet meer uit of er Engels of Nederlands wordt gesproken.  


Het belang van TTO
Door de sterk verbeterde communicatiemiddelen neemt de internationale samenwerking sterk toe. Zowel bij de overheid als bij (internationale) bedrijven stijgt de vraag naar medewerkers die internationaal kunnen opereren.
Ook Nederland is sterk op het buitenland gericht. De Engelse taal is daarbij duidelijker de wereldtaal geworden. Steeds meer vervolgopleidingen in Nederland, HBO-instellingen en Universiteiten, bieden hun opleidingen geheel of gedeeltelijk in het Engels aan.
Daarnaast komen de leerlingen al ontzettend veel met het Engels in aanraking. Denk hierbij maar aan: internet, tv, radio, vakanties, enz. De wereld is voor de opgroeiende jeugd steeds kleiner geworden. Een tweetalige opleiding sluit bij deze ontwikkelingen duidelijk aan.

 
Diploma
Na de eerste 3 jaren kunnen zij een apart bewijs halen om hun inspanningen in het Tweetalig Onderwijs te kunnen aantonen (Anglia certificaat). In de Bovenbouw kunnen zij op het VWO een Internationaal Baccalaureate certificaat Engels (IB) halen dat toegang geeft tot vrijwel alle universiteiten in het buitenland. Alle leerlingen die Tweetalig Onderwijs hebben gevolgd, leggen op het einde van hun opleiding de reguliere examens af.  


Internationalisering
In het Tweetalig Onderwijs zal bovendien veel aandacht worden besteed aan internationalisering. Door diverse projecten op school, excursies en uitwisselingen en/of studiereizen zullen de leerlingen veel in contact komen met leeftijdgenoten in het buitenland. De voertaal zal  hier altijd het Engels zijn.


Docenten
De leerkrachten die de lessen in het Tweetalig Onderwijs zullen verzorgen, zijn hiervoor speciaal opgeleid. Daarnaast zullen de leerlingen enkele malen per week les krijgen van een “native speaker’, iemand voor wie het Engels de moedertaal is. Aldus zullen de leerlingen die de volledige opleiding in het Tweetalig Onderwijs volgen, een ‘near native niveau’ bereiken.  


Toelating
Natuurlijk is het belangrijk dat de leerling die toegelaten wil worden tot het Tweetalig Onderwijs over een goede motivatie moet beschikken. Ook de Cito-score en het advies van de basisschool zijn hierbij van groot belang. Het is uiteraard de bedoeling dat de leerling die aan het Tweetalig Onderwijs begint deze ook afmaakt. Tweetalig Onderwijs vraagt immers een extra inspanning van de leerling.  


Leuke opleiding?
Tweetalig Onderwijs is een boeiende, leerzame en leuke opleiding die de toekomstmogelijkheden van de leerlingen in binnen- en buitenland zeker zal vergroten. Daarnaast zullen zij veel contacten opdoen door de internationale activiteiten.  


Ouderbijdrage
De aanschaf van extra Engelstalig leermateriaal op school, internationalisering met studiereizen/uitwisselingen ed kosten geld.
Wij vragen daarom een extra bijdrage in deze kosten. Nadere info volgt.

 

Meerwaarde
Tweetalig Onderwijs is nadrukkelijk geen aparte opleiding, maar het Tweetalig HAVO en het Tweetalig VWO vormt nadrukkelijk een opleiding met een duidelijke meerwaarde.




Extra info-avond TTO
De extra TTO informatieavond is gepland op donderdag 11  februari 2010.
Voor de leerlingen van de basisschool is dit een prima mogelijkheid om erachter te komen of het TTO iets voor hen is.
Aanvang: 19.30 uur in kantine Toren.
Na de voorlichting is er nog ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen.
De avond duurt tot ongeveer 20.45 uur. Inschrijven voor deze avond is niet nodig.

Tijdens de Open dag op zondag 24 januari 2010 en op de extra voorlichtingsavond op donderdag 11 februari 2010 van 19.30 tot 20.45 uur zal er extra informatie te verkrijgen zijn over het Tweetalig Onderwijs.

Voor vragen/extra informatie kunt u contact opnemen met :

P. van der Heijden
Coördinator TTO
peter.vanderheijden@pvanhorne.nl


       
Links:
o  www.tweetaligonderwijs.nl


o  www.europeesplatform.nl

 

Foto's:

Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH