Thomas van Gemert (V5) vertegenwoordigt Griekenland op Internationale MEP Conferentie in Den Haag.

Thomas van Gemert (17), leerling van 5 gymnasium van de Philips van Horne Scholengemeenschap neemt, in de week van zondag 21 t/m 28 maart 2010, deel aan de Internationale MEP Conferentie in Den Haag.

Hij is afgevaardigde namens de provincie Limburg.

 

 

Jaarlijks krijgt één Limburgse afgevaardigde de kans Limburg en Nederland te vertegenwoordigen tijdens een internationale MEP Conferentie, telkens in een andere EU-lidstaat. Aan deze internationale conferenties van het Model European Parliament nemen jongeren uit álle 27 EU-lidstaten en eventuele kandidaat-lidstaten deel. De kandidaat-lidstaten hebben binnen het parlement enkel een adviserende stem.

 


Om diverse redenen kunnen enkele EU-lidstaten niet aanwezig zijn, vandaar dat Nederland ook delegatieleden stuurt die een ander land dan Nederland vertegenwoordigen. Aan Thomas van Gemert is gevraagd Griekenland te representeren.
Voorbereiding
De Weertenaar heeft zich de afgelopen tijd intensief bezig gehouden met de voorbereiding op deze conferentie. Hiertoe heeft hij heel veel stukken in het Engels moeten lezen en visies moeten schrijven aangaande de rol van Griekenland binnen de Europese Unie.
Thomas van Gemert maakt tijdens deze conferentie deel uit van de Commissie Buitenlandse Zaken II, waarin gesproken zal worden over de vraag of “de EU een gemeenschappelijk defensie- en veiligheidsbeleid moet ontwikkelen en wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn”.


Programma Internationale MEP conferentie in Den Haag

Zondag 21 maart        Aankomst in Den Haag
Maandag 22 maart        Opening en Teambuilding
Dinsdag 22 maart        Commissievergaderingen
Woensdag 23 maart        Commissievergaderingen
Donderdag 24 maart        Excursie en lobby
Vrijdag 26 maart        Algemene vergadering (plenair)
Zaterdag 27 maart        Algemene vergadering (plenair)
Zondag 28 maart        Afsluiting

Na afloop van de conferentie zal Thomas van Gemert in het schoolweekblad de Echo en via de website, de “Philips” uitgebreid informeren over zijn ervaringen in Den Haag.



Thomas van Gemert
De gymnasiumleerling Thomas van Gemert is erg actief, zowel binnen- als buiten de Philips van Horne scholengemeenschap.
* Zo is hij binnen het 5 vwo aardrijkskundecluster animator geweest van een onderwijsproject binnen het eindexamenthema “klimaatsvraagstukken”. De leerlingen van het cluster hebben een rapport geschreven over “Hoe energiezuinig is de Philips van Horne”. Ook heeft het cluster o.l.v. Thomas meegedaan aan de “Dag van de Duurzaamheid 2010” in Kerkrade op 27 januari jl. Voor het rapport en de intensieve voorbereidingen op deze dag heeft het 5 vwo cluster op 6 maart van de Gemeente Kerkrade een geldbedrag gekregen van € 100, “te besteden aan duurzame producten”.


* Thomas is actief lid van de Medezeggenschapsraad van de Philips van Horne.


* Naast zijn deelname aan verschillende conferenties van het Model European Parliament dit jaar doet hij ook met andere leerlingen uit V5 en V6 mee aan het Euroscola-project in Straatburg.  Deze driedaagse conferentie in Straatsburg vindt plaats op woensdag 17, 18 en 19 maart a.s. De Philips van Horne is dit jaar de enige school uit Limburg die in Straatsburg aanwezig is.

* Zijn “arbeidsoriënterende stage” heeft Thomas van Gemert gelopen bij Tweede Kamerlid en financieel specialist van de VVD, Frans Weekers.
* Buiten de school is hij ook lid van de JOVD.  

Informatie Model European Parliament

Het Model European Parliament (afgekort tot MEP) is een simulatieprogramma van het Europese Parlement voor jongeren. Jongeren doen zich dan een paar dagen voor als Europarlementariër en doorlopen ook alle activiteiten die een echte Europarlementariër ook doorloopt.

De Philips van Horne SG is een van de scholen in Limburg die elk jaar deelneemt aan de Limburgse conferentie van het Model European Parliament.

Na een schoolvoorronde gaat er een delegatie naar de Limburgse MEP Conferentie.


Na de Nationale- volgt de Internationale MEP Conferentie
Na de Limburgse conferentie volgt er een Nationale MEP Conferentie voor de geselecteerden. De Nationale MEP Conferentie bestaat uit de volgende onderdelen:

Commissievergaderingen in het land Gebruikelijk vindt de Nationale MEP Conferentie plaats in de derde of laatste week van september. De eerste 3 dagen van de conferentie verblijven de delegatieleden voor hun commissievergaderingen in verschillende steden in Nederland. Omdat de commissieleden allemaal uit een andere provincie afkomstig zijn doorloopt iedere commissie ter kennismaking op de eerste dag een teambuilding programma. De volgende dagen worden besteed aan commissievergaderingen met als doel op een gestructureerde manier goede discussies te voeren om vervolgens tot een compromis te komen als oplossing voor de aan de orde gestelde problemen. Elke commissie schrijft haar compromissen, als gesloten tijdens de commissievergaderingen, neer in een resolutie. Tijdens de plenaire vergaderingen van het Model European Parliament in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag legt elke commissie haar resolutie ter goedkeuring voor aan het nationale Model European Parliament.

 

Opening in Den Haag
Bij aankomst in Den Haag – na drie dagen commissievergaderingen – is het Nationale Model European Parliament voor het eerst voltallig bijeen en vindt de officiële opening van de Conferentie van MEP Nederland plaats in ofwel de Vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal of de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Na een welkomstwoord van respectievelijk de Voorzitter van de Eerste of Tweede Kamer en een openingswoord van een Minister of Staatssecretaris, is het aan de delegatieleiders om middels een landenspeech de te vertegenwoordigen lidstaat en de provinciale delegatie aan het parlement voor te stelen.
Delegatievergaderingen
Tijdens de delegatievergaderingen, na de officiële opening en voorafgaand aan de plenaire vergaderingen van de volgende twee dagen, buigen de delegaties zich over de resoluties om zo hun landenstandpunten ten aanzien van de gesloten compromissen gestalte te geven.
Algemene vergaderingen
Gedurende de algemene vergaderingen van het Model European Parliament, die in de Oude Vergaderzaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal plaatsvinden, worden de zelfde protocollen in acht genomen als in het Europees Parlement. De vergaderingen gaan gepaard met goede debatten en spannende stemmingen.
Na twee volledige dagen plenair vergaderen wordt, na afloop van de officiële sluiting van de algemene vergadering van Model European Parliament Nederland, de Nationale MEP Conferentie afgesloten met de bekendmaking van de Nederlandse delegatie voor een Internationale MEP Conferentie.


Internationale MEP Conferentie

Jaarlijks zal één Limburgse afgevaardigde de kans krijgen Limburg en Nederland te vertegenwoordigen tijdens een internationale MEP Conferentie, telkens in een andere EU-lidstaat. Aan de internationale conferenties van het Model European Parliament nemen álle 27 EU-lidstaten en eventuele kandidaat-lidstaten deel. De kandidaat-lidstaten hebben binnen het parlement enkel een adviserende stem, zodra ze officieel lid zijn van de Europese Unie telt hun stem volwaardig mee.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Thomas in actie tijdens diverse conferenties, discussies en presentaties

Copyright Webmaster PvH