Verslag Euroscola 2010

Groepsfoto Straatsburg

Groepsfoto Nancy

Voorbereidingstraject

 

Gedurende de weken leidend naar de Straatsburgreis van 17 tot 19 maart hebben we intensieve voorbereidingen getroffen voor de Euroscoladag in het Europese Parlement te Straatsburg. De groep werd opgedeeld in een aantal kleine werkgroepen die individueel een probleem van de Europese Unie gingen bespreken en daarbij hun visie opstelden.

Op 2 februari kwam de groep samen onder leiding van dhr. Evers, leraar geschiedenis en maatschappijleer en tevens de organisator van deze reis.


Toen de groepen deze visie samen opgesteld hadden, gebruikmakend van betrouwbare informatiebronnen, werden ze geacht deze visie op het digitale netwerk Teletop te zetten.
Op 9 maart kwamen de groepen wederom samen; dit keer om de laatste van de twee brieven in ontvangst te nemen en verdere informatie te verkrijgen.

 

Het was tijd om op reis te gaan.
Op 17 maart was het dan eindelijk zover, Meneer Evers, ter zijde gestaan door mevrouw Van Heel en mevrouw Bruls, stond ons smachtend op te wachten. De busreis ging rustig voorbij en voor je het wist waren we al in Luxemburg. Daar kregen we wat tijd om te lunchen en daarna een rondleiding, deels met de bus door Kirchberg, de Europese wijk en vestigingsplaats van vele grote banken, deels te voet door het oude centrum. Onze gids wist veel te vertellen en de groep zelfs te verrassen met een ijsvogel of was het toch een duif. Na Luxemburg was het nog een paar uur rijden en toen kwamen we aan bij de jeugdherberg.


Na het inchecken liep het hele gezelschap te voet naar Duitsland over dezelfde brug waar nog niet zo lang geleden de regeringsleiders van de EU liepen en waarbij het geduld van Angela Merkel op de proef gesteld werd door Berlusconi. In Kehl werd gebruik gemaakt van de “gut bürgerliche Küche” waarna we weer terug liepen naar Auberge la Jeunesse.


Donderdagmorgen

Het is donderdagmorgen, de eersten stonden vroeg op om zich in een pak te hijsen voor de dag waar het allemaal om ging, Euroscola.
Na een snel ontbijt vertrokken we om iets over 8 naar het ‘Louise Weiss’-gebouw, van het Europese Parlement.  Hier volgde een korte veiligheidscontrole, daarna kregen we een naamkaartje en het dagprogramma uitgereikt. Toen was er een gezamenlijk ontbijt met chocolade croissantjes.
Vervolgens werden we per werkgroep naar de grote vergaderzaal gebracht. Hier volgde een welkomstwoord van drie administrateurs en een presentatie van het Europese Parlement. Hierbij vertelden ze een aantal dingen. Zoals, dat in de zaal waar wij op dat moment waren vorige week nog een hele week vergaderd was door het Europese Parlement. Ook vertelden ze nog een aantal dingen over het gebouw, zo lijkt het alsof het gebouw nog niet helemaal af is. Maar eigenlijk is dit opzettelijk gedaan omdat de Europese Unie ook nog niet helemaal af is, er is altijd plaats voor nog meer landen.
Hierna volgde een presentatie door een leerling van elke school. Voor onze school deed dat Rob Gerlings, hij deed zijn toespraak in het Italiaans, wat hij overigens erg goed deed volgens een aantal Italianen. Andere scholen deden de toespraak voornamelijk in het Engels, waarbij je vaak kon lachen om de vreemde Engelse accenten die sommige leerlingen hadden.


Daarna was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de drie administrateurs, deze beantwoorden ze naar onze mening veel te langdradig. Dat was jammer want veel vragen bleven hierdoor onbeantwoord. Als laatste was er nog een fotomoment.   


Donderdagmiddag

Na een heerlijke warme lunch en een toetje in de kantine van het Europees Parlement ging het middagprogramma van start. We begonnen gelijk met de Eurogame. Hierbij was het de bedoeling dat je een groepje vormde met 4 jongeren van verschillende nationaliteiten. Met dit groepje moest je een vragenlijst over de EU invullen met vragen die in de verschillende talen gesteld werden. Deze vragenlijsten werden gecontroleerd en de vier groepjes met de meeste goede antwoorden mochten op het einde van de dag de finale van de Eurogame spelen.
Hierna was het tijd om in de werkgroepen te gaan werken. Elk land was al van tevoren in groepjes ingedeeld en elk groepje had een andere stelling om over te discussiëren en oplossingen voor te zoeken met de mensen uit de andere landen die ook deze stelling hadden. In twee uur tijd hebben we hier een plan van gemaakt en dit plan werd door de reporter en de president van elke groep gepresenteerd in de plenaire zaal. Hier konden dan vragen over gesteld worden door alle deelnemers die in de zaal aanwezig waren.

En na elk plan werd er gestemd of het aangenomen of verworpen werd. Uiteindelijk werden alle voorstellen aangenomen.


Hierna werd de finale gespeeld van Eurogame. Van onze school waren er twee leerlingen die in de finaleteams zaten, waarvan Rob Gerlings in het winnende team.

Elke deelnemer van het winnende team kreeg een grote beker mee naar huis. Na het bedankwoord was het deze leerzame maar lange dag in Europees parlement weer voorbij.

Avond
Straatsburg is de mooie, oude hoofdstad van de Franse provincie Elzas. Deze regio is lang een twistprovincie geweest tussen Frankrijk en Duitsland. De periode van Duitse suprematie is goed te herkennen in het oude stadscentrum waar wij donderdagavond doorheen liepen. Hoge huizen met de kenmerkende, met hout en pleister bewerkte, voorgevels en smalle straatjes maakten het tot een pittoresk geheel. Dit deel van de stad heet La Petite France; in het Duits: das Gerberviertel, oftewel ‘de Looiersbuurt’.

Hier hebben we gezamenlijk lekker gegeten. De typisch Elzasser ‘tarte flambée’ werd geserveerd. Dit is een soort pannenkoek met beleg, dat per soort verschillend is. De ‘tarte forestière’ bijvoorbeeld was belegd met bospaddenstoelen en uien. Overheerlijk!
Na dit diner bij het restaurant ‘Au pont Saint-Martin’, met een schitterend terras aan het water, hadden we een uurtje vrije tijd. Afgesproken werd om na dit uurtje te verzamelen bij de Cathédrale Notre Dame (zie foto).

Wij zochten stad en land af naar een geschikt etablissement om aldaar bij te komen van de vermoeiende dag in het Europees Parlement. Uiteindelijk vonden we er eentje op slechts 200 meter van de kathedraal (ongeveer). Slechts 3 mensen in de groep hadden een ander tentje uitgekozen, wat betekende dat dit restaurantje omgetoverd werd tot een Limburgse enclave, tenminste, voor een tijdje. Hier hebben we de Elzassische levensstijl geproefd: lekker bier en koud ijs. Na een gezellig samenzijn, waarbij de hele dag nog eens de revue passeerde, was het helaas tijd om terug te gaan naar de kathedraal. Met zijn allen liepen we terug naar de bus die ons terug naar de jeugdherberg zou brengen na een absoluut geslaagde, zij het enigszins vermoeiende, dag.



Nancy en terug naar Weert
Na een korte nachtrust was de laatste dag alweer aangebroken. Om half 10 moesten we bij de bus staan, om te vertrekken naar Nancy.
Na 2,5 uur rijden kwamen we in Nancy aan. Hier kregen we de tijd om wat rond te kijken en te eten.

Buiten was het heel lekker weer en daarom bleef de jas in de bus en ging de zonnebril op.
Nancy is een mooie historische stad met ruime straten, leuke winkeltjes en knusse terrasjes. We mochten zelf 1.5 uur rondlopen door Nancy en hadden afgesproken om op 13:00 uur bij Place Stanislas te verzamelen om weer met de bus te vertrekken.
Op Place Stanislas maakte we nog een groepsfoto en zaten we nog even te genieten van het zonnetje.

Daarna liepen we terug naar de bus om onze terugreis te vervolgen. In de bus keken we nog een paar films waarna we rond 18:00 uur in Weert aankwamen. De meeste mensen waren nog erg moe van de laatste paar dagen dus was het vrij rustig in de bus.
Toen we in Weert aankwamen stonden onze ouders al te wachten.             
We hebben 3 leuke dagen gehad met Euroscola en vonden het heel leuk om mee te mogen doen.

Daarom willen wij iedereen heel erg bedanken. Vooral onze 3 begeleiders: Meneer Evers, mevrouw Van Heel en mevrouw Bruls voor deze 3 leerzame en vooral gezellige dagen.
Bedankt!


Foto's:

Jan Evers

Rondleiding Luxemburg

Paleis van de hertog

presentatie Rob

Europarlement

Foto's:

Jan Evers

Copyright Webmaster PvH