Uitspraak adviesgeschil Weerter Voortgezet Onderwijs

Besluit tot vaststelling startnotitie blijft in stand

 

De intenties om tot een herschikking van het voortgezet onderwijs in Weert te komen, worden verder uitgewerkt. Dat is de boodschap van het bestuur van LVO en de centrale directies van de Philips van Horne scholengemeenschap en het Bisschoppelijk College Weert-Cranendonck na de uitspraak van de geschillencommissie LVO-MR inzake de startnotitie 'Attractief voortgezet onderwijs in Weert en omstreken'.

Een startnotitie die vanaf 1 augustus 2008 geleidelijk gerealiseerd wordt. In deze startnotitie, gepresenteerd op 6 september 2005, is beschreven hoe schoolleiding en bestuur het onderwijsaanbod in de verschillende vestigingen willen gaan vormgeven. Sinds september 2005 voeren de directies en medezeggen-schapsraden overleg over de startnotitie. 

De startnotitie beschrijft de plannen om te komen tot een geïntegreerd VMBO bovenbouw en een duidelijker en onderscheidend profiel voor de beide scholen. Volgens de directies en het bestuur van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs zijn deze ingrepen noodzakelijk, om onderwijskundige redenen én om de profielen van de scholen beter te regisseren.

De MR van het Bisschoppelijk College stelde o.a. dat ouders en leerlingen in hun keuzemogelijkheden worden beperkt als het in de startnotitie beschreven onderwijsaanbod daadwerkelijk wordt gerealiseerd. De MR van het Bisschoppelijk College adviseerde negatief en is op 15 mei jl. een adviesgeschil met het bevoegd gezag aangegaan.

De geschillencommissie heeft onlangs uitspraak gedaan en geoordeeld dat het bevoegd gezag overeenkomstig de gestelde wetsartikelen gehandeld heeft. Het is de commissie niet gebleken dat het bevoegd gezag in strijd met de WMO of het reglement gehandeld heeft. Het bevoegd gezag heeft meerdere malen gemotiveerd waarom wordt voorgesteld om in Weert over te gaan tot herschikking van het onderwijs. Er is sprake geweest van een zorgvuldig proces, welke echter niet tot overeenstemming heeft geleid.

 

Copyright Webmaster PvH