Voorlichting Amnesty in brugklassen

Vrijdag 8 december kwam de heer J. van de Kam van de afdeling Weert ons iets vertellen over Amnesty International. Het woord Amnesty is Engels en betekend: 'het vergeven van straf".

Het logo van Amnesty is een kaars met daaromheen prikkeldraad.

Meneer J. stook daarom ook op het begin van de les een kaars met prikkeldraad eromheen aan. Het betekend een licht dat in gevangenschap brandt. Amnesty helpt diegene die in de gevangenis zitten zonder advocaat, rechtszaak of gewoon omdat ze hun mening hebben gegeven. Ze controleren of landen zich aan de mensenrechten houden. Vooral in landen als Amerika, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, Turkije en Noord-Korea houden ze zich vaak (stiekem) niet aan die rechten. Een paar van die rechten zijn; Iedereen heeft recht op leven, een eigen mening, zorg, gelijke behandeling en de belangrijkste is: iedereen heeft recht om vrij te zijn. Als de landen zich er niet aan houden probeert Amnesty zoveel mogelijk mensen daarvan op de hoogte te brengen. Ze hopen dat de mensen zoveel mogelijk brieven sturen of handtekeningen verzamelen. Zo hebben ze al veel gevangenen vrij gekregen.
Dit lukt ze omdat gevangenis bazen hier bang van worden,
Bang worden voor een slechte reputatie.
Hierdoor worden de gevangenen dan uiteindelijk toch vrij gelaten, dankzij Amnesty.
Alle mensen die voor Amnesty werken doen dat vrijwillig,
Dit betekend dat ze er niet voor betaald krijgen maar het gewoon hun hart raakt ze vinden het goed om dat over te hebben voor andere mensen.
We vonden het erg interessant en het heeft echt ons hart geraakt,
Je hoort nou gewoon hoe mensen het hebben die het niet zo makkelijk hebben als ons en niet zo vrij zijn!
Meneer Jan van de Kam:heel erg bedankt namens brugklas K!

Groetjes B1k.

 

In een viertal brugklassen heeft voorlichter Jan van de Kam in de week voor 10 december (Dag van de Mensenrechten) voorlichting gegeven in enkele brugklassen.

Zijn lessen stonden ook in het teken van de Amnesty-actie "Make some Noise against Discrimination".

Naast uitleg over Amnesty International beantwoordde Jan van de Kam ook vragen van leerlingen

Tegen het einde van de les was er een kennisquiz over deze organisatie.

 

Leerlingen werden ook vrijblijvend in de gelegenheid gesteld om een handtekening te plaatsen op een van de petities van Amnesty.

 

Copyright Webmaster PvH