Expositie Bernard Visser in de Philips van Horne feestelijk geopend

 

Beeldend kunstenaar Bernard Visser uit Weert exposeert vanaf donderdag 14 september a.s.

in de Philips van Horne SG.

De officiële opening van de tentoonstelling werd verricht doot het nieuwe directielid John Hausmans.

 

De expositie is op werkdagen te bezichtigen tussen 14.30 en 16.30 uur. Bezoekers dienen zich eerst te melden bij de receptie.

Het is al jaren de gewoonte dat kunstenaars die op een of andere manier een binding hebben met de Philips van Horne (oud-leerlingen, docenten, ouders) de gelegenheid krijgen om te exposeren.

Al eerder waren er exposities te bewonderen van o.a. de beeldend kunstenaars Yvonne Schroeten, Frits Kessels, Gard van Wegberg, Rina de Cortie, Willem Janssen Valentijn, Wiel Tullemans, Maarten Maas, Wanda Lenaers, Linda Beelen, Miriam van de Vorst - van Krieken, Claire Janssen en Edwin Peeters.

 

Bernard Visser

 

Beeldend kunstenaar, illustrator en striptekenaar Bernard Visser is geboren in Scheveningen in 1949. Hij studeerde in Utrecht en ging in 1971 als onderwijzer naar Curaçao om les te gaan geven op een gouvernementsschool. Hij maakte reizen door Zuid- en Midden-Amerika en had zijn eerste expositie op de Antillen.

Na terugkeer in Nederland volgde hij de kunstopleiding aan de Stadsacademie en de Jan van Eyck academie in Maastricht.

Vanuit de grafiek ( etsen ) ontwikkelde hij de techniek voor zijn huidige materieschilderijen.

Bernard Visser heeft zijn atelier in zijn woonplaats Weert. Hij is vanaf de oprichting actief in het Kunstcentrum Weert.

Zijn werk was te zien op vele exposities in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Schotland, Japan.

Het werk van Bernard Visser valt op door het expressieve oppervlak van zand, gruis, krijt en andere materialen, terwijl de kleur vaak beperkt blijft tot aardtonen. Zijn bijzondere techniek is voortgekomen uit de grafiek, alleen tekent hij niet meer in de etsgrond, maar in een zandlaag. Visser tekent met zijn vingers, kerft met een houtje, schildert met pigmenten en wast met een sponsje, waarbij hij sporen, tekens en mensfiguren achterlaat. De archetypen van staande, liggende, zittende en springende mensfiguren beheersen met hun lichaamstaal het oppervlak in een verbond tussen mens, materie en de tijd. Het gaat over de vitale, creatieve mens die betekenis geeft aan zichzelf en de wereld om hem heen en zijn kwetsbaarheid door de wetenschap dat alles voorbij gaat.

De schilderijen hebben een verwantschap met grotschilderingen, fresco's en graffiti.

Een  graffititekst uit Praag vat zijn motto aardig samen:  It's history man aged confused up on walls...( "de geschiedenis laat zien dat de mens al zoekend opgroeide op muren ...)

 

Foto's:

Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH