Landelijke waardering voor onderwijs chronisch zieke leerlingen

De Philips van Horne heeft woensdag 4 oktober een prijs gekregen van Ziezon, het landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs. De scholengemeenschap mag de "Ziezon-pluim 2006" in ontvangst nemen voor de wijze waarop zij chronisch zieke leerlingen op school begeleiden. De uitreiking vindt plaats op de landelijke Ziezon Voorlichtingsdag in congrescentrum Antropia in Driebergen-Zeist.

De Philips van Horne werkt met een zorgteam waarin ook de consulent onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen van onderwijsbegeleidingsdienst Consent is opgenomen. Dit team begeleidt de (chronisch) zieke leerling zeer nauw en zorgt ervoor dat de leerling ondanks de ziekte toch contact met de klas houdt en les kan blijven volgen. Philips van Horne heeft protocollen voor zieke leerlingen en laat ouders via de schoolgids weten welke weg zij binnen de school moeten bewandelen wanneer hun kind uitvalt door medische omstandigheden.

Achtergrond Ziezon-pluim

Bij scholen en ouders leeft vaak het idee dat onderwijs even niet nodig is als leerlingen ziek zijn. Dit resulteert in een isolement van de leerling, kennisachterstand, en zittenblijven. Hierdoor eindigt de schoolloopbaan van (chronisch) zieke leerlingen vaak op een lager niveau dan dat zij eigenlijk aan zouden kunnen. Aanpassing van het lesprogramma en begeleiding van chronisch zieke leerlingen tijdens het verzuim is noodzakelijk om dit te voorkomen. De Ziezon-pluim wordt jaarlijks uitgereikt aan een school of organisatie die het onderwijs voor (chronisch) zieke leerlingen goed heeft geregeld en als voorbeeld kan dienen voor andere scholen.

Ziezon

Ziezon informeert, adviseert en ondersteunt het primair- voortgezet en beroepsonderwijs bij het onderwijs aan zieke leerlingen. In totaal heeft 10% van de Nederlandse schoolgaande jeugd een min of meer ernstige en/of chronische aandoening.

 

Copyright Webmaster PvH