Brief aan ouders over onderwijstijd en toetsweek periode 2

Geachte ouders, beste leerlingen,

 

De discussie over het realiseren van de onderwijstijd houdt ook onze school stevig bezig. We hebben de eerste toetsweek geëvalueerd, hebben inmiddels met de andere scholen binnen LVO nagedacht over oplossingen, en hebben geluisterd naar de wensen van leerlingen en ouders.

De tweede toetsweek ziet er daarom als volgt uit:

Leerjaar 1 en 2 (alle afdelingen) en 3 havo/vwo

08.40 -  9.30

Eerste uur

09.30 - 10.20

Tweede uur

10.20  - 10.40

Pauze

10.40  - 11.30

Derde uur

Leerjaar T3 enT4 , 4 en 5 havo en 4, 5 en 6 vwo

(dit zijn voor een deel andere aanvangstijden dan gebruikelijk, omdat we het middagdeel direct willen laten aansluiten op het ochtenddeel).

11.30 - 12.20

Vierde uur

12.20 - 13.10

Vijfde uur

13.10 - 13.30

Pauze

13.30 - 14.20

Zesde uur

14.20 - 15.10

Zevende uur

We denken dat we door deze structuur ook in de studiemomenten een zekere rust kunnen garanderen waardoor leerlingen in die uren ook daadwerkelijk kunnen studeren. De planning in twee delen maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat alle activiteiten in lokalen plaatsvinden en niet in kantines. We hebben verder voor zover mogelijk ook gezorgd dat de docenten die aan een bepaald leerjaar lesgeven ook tijdens de studiemomenten aanwezig zijn. Voor leerlingen in 4 en 5 havo en 4, 5 en 6 vwo geldt tevens dat ze op dagen dat ze geen toets hebben ook niet naar school hoeven te komen om te studeren.

Leerlingen zijn verder op de andere dagen drie lesuren aanwezig, die of gevuld worden met toetsen  of met studiemomenten. Ongeoorloofd verzuim wordt op dezelfde wijze behandeld als in de andere weken dat leerlingen naar school gaan.

Overigens geldt de gekozen oplossing voor deze tweede toetsweek. We zullen mede op basis van de ervaringen van deze week kijken hoe we om zullen gaan met de toetsweken die verder in dit schooljaar nog zullen plaatsvinden.

Zoals reeds aangegeven zijn we gehouden om de wet uit te voeren die ons voorschrijft om een bepaald aantal uren onderwijstijd in te plannen.

Uiteraard overleggen we regelmatig ook over dit punt met de MR.

Gelukkig deelt de MR onze zorgen hierover en zoekt samen met ons naar adequate oplossingen. Dat betekent echter niet dat de MR in deze zaak instemmings- en/of adviesplichtig is.

De brief over de eerste toetsweek zou de suggestie kunnen wekken dat dat wel het geval is. Dat wilden we in ieder geval even rechtzetten.

We hopen dat we u zo voorlopig voldoende hebben geïnformeerd. En dat we op deze wijze een werkbare situatie gecreëerd hebben die ook recht doet aan de belangen van leerlingen. Als er nog vragen mochten zijn dan horen we dat uiteraard graag van u.

Met vriendelijke groet,

 

Mw. drs. W. Lippits-Wacht

Copyright Webmaster PvH