Philips leerlingen hebben deelgenomen aan het "Model European Parlement"

Van maandag 4 juni tot aan met donderdag 7 juni hebben zes scholieren van de Philips van Horne, Ellis Helweg, Jos Slenders, Tim Geuns, Tom Bruls en Tom Porankiewicz deelgenomen aan het Model European Parlement.

 

Vele van jullie weten waarschijnlijk niet wat het MEP inhoudt dus zal ik het even kort uitleggen.

Wij zijn met z’n zessen van de Philips van Horne samen met elf andere scholen gaan doen alsof we in het Europees Parlement zaten.

Onze school vertegenwoordigde het land Slovenië.


Toen het bericht in de maatschappijlessen rondging dat er kandidaten gezocht werden voor het MEP waren er meteen een aantal enthousiaste mensen.

Helaas waren het er te veel en zijn er voorrondes gehouden op school. Hieruit zijn de zes meest geschikte kandidaten gekozen. We zijn een paar keer bij elkaar gekomen en uiteindelijk ben ik als delegatieleider gekozen. Dat hield in de grote lijnen in dat ik de openingsspeech moest houden.


Aangekomen op het MEP werden we met de commissies bij elkaar gezet en gingen we als teambuilding laser schieten en rodelen. In de middag begonnen de eerste vergaderingen met je commissie over het onderwerp dat behandeld ging worden. Mijn onderwerp ging over het verkleinen van de kloof tussen de EU-burgers en de EU-instellingen en hoe het nu verder moest na de afwijzing van de grondwet. De daaropvolgende dagen bestonden eigenlijk vooral uit vergaderen, maar dat was toch wel erg leuk. Zelfs als je je bedenkt dat de langste vergadering acht uur duurde!

Lang leve de Red Bull! In deze vergaderingen heb ik meer moeilijke woorden gehoord en gebruikt dan in de rest van mijn leven.


Op de laatste dag was er de plenaire vergadering. In de voorgaande vergaderingen had je een oplossing moeten bedenken voor jouw probleem. Dat legde je in de plenaire vergadering voor aan de rest van de scholen. Vervolgens worden er speeches gehouden waarom je voor of tegen moet stemmen en dan begint de discussie.

Als slot wordt er dan gestemd of de resolutie (de oplossing) wordt aangenomen of verworpen. In ons geval was dat laatste van toepassing, helaas. Maar andere leden van onze school hadden meer succes met hun resolutie. Helemaal op het einde werden de mensen gekozen die door mochten naar het landelijke MEP en op een driedaags staatsbezoek mochten komen in Straatsburg (Tim Geuns) en de mensen die als een soort van tweede plaats ‘alleen’ naar Straatsburg mochten komen (ikzelf).


Toch vond ik het een paar heel erg leuke dagen en heb ik een hoop geleerd. Zelfs voor mij, terwijl ik verder nooit wat in de politiek wil gaan doen. Stiekem mis ik de mensen van mijn commissie toch al een klein beetje, maar ja, daar heb je uiteraard msn voor. Ik kijk al met veel enthousiasme uit naar mijn bezoek aan Straatsburg!

Tom Porankiewicz

Copyright Webmaster PvH