Oudercommissie organiseert thema-avond over risicogedrag jongeren

Een dertigtal ouders van leerlingen van de Philips van Horne hebben dinsdag 6 maart een lezing bijgewoond van mevrouw E. Geurts-Schreuders van de stichting Chris over risicogedrag bij jongeren.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de oudercommissie van de Philips van Horne

 

Over risicogedrag bij jongeren...

 

De afdeling Preventie van bovengenoemde stichtingen heeft een jarenlange ervaring in het geven van preventielessen op scholen, jongerengroepen en evenementen waar jongeren samenkomen. Zo worden jaarlijks vele jongeren (en volwassenen) bereikt met de boodschap dat onthouding van elke vorm van risicogedrag kan leiden tot een gezonde levensstijl.

Risicogedrag; tieners krijgen er bijna dagelijks mee te maken en staan zij voor de keuze: doe ik wel of doe ik niet mee. Risicogedrag is spannend, aantrekkelijk en als je niet mee doet, lig je er zo buiten. En dat is iets wat elke tiener wil voorkomen. Er bij horen, daar doe je immers alles voor?

Op deze thema-avond willen wij laten zien wat risicogedrag is en hoe ouders hun kind kunnen helpen bij het weerbaar worden tegen groepsdruk.  Ouders spelen hierin een belangrijke rol!  Veel tieners die risicovol gedrag vertonen als het drinken van alcohol, het gebruiken van drugs, vrije seks, geweld of bv. met pesten via internet, doen dat omdat ze geen 'nee' durven of kunnen zeggen. In onze preventielessen leren we tieners 'nee' te zeggen en schetsen hen waarom het zo belangrijk is groepsdruk te weerstaan.

Omdat veel tieners bewust of onbewust elke dag de druk voelen van het moeten kiezen, is het belangrijk dat ze hierin goed gecoached worden. Hoewel de school daarin een belangrijke rol kan spelen, ligt de eerste verantwoording daarvan bij de ouders. Thuis kunnen ouders voor een veilig nest zorgen waar jongeren aangemoedigd worden zichzelf te blijven, waar ze een goed voorbeeld kunnen krijgen en waar ze horen dat ze uniek en waardevol zijn. Ze kunnen daar leren dat ze zich niet hoeven te bewijzen door mee te doen met risicogedrag. Daar ligt de basis voor een gezonde levensstijl.

Graag willen we deze avond stilstaan bij onze jongeren waar zoveel op af komt, ook door de media, en hoe u als ouders hen kunt steunen om tot goede keuzes te komen.

Informatie: oudercommissie Philips van Horne: 0495-542471

 

Copyright Webmaster PvH