Brugklassen K en E bezoeken foto-expositie in Paterskerk

 

 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Fototentoonstelling 'Weert veranderd' over Singels & voorpoorten

 

De Vwo+ brugklassen over Weert bezocht in de paterskerk op de Biest.

In deze expositie stonden de singels en de voorpoorten van de stad centraal.

De leerlingen kregen als opdracht een foto uit de selectie van 200 foto's te kiezen en vervolgens na te tekenen.

De tekening mocht thuis afgemaakt worden.

 

 

 

Informatie

 

De stad Weert werd eeuwenlang omringd door grachten. De bebouwing was tot in de twintigste eeuw grotendeels geconcentreerd binnen deze grachten. Daarbuiten was er slechts hier en daar bebouwing. Die concentreerde zich in de vorm van lintbebouwingen in eerste instantie direct voor de stadspoorten, de zogenoemde voorpoorten. We kennen de voorpoorten van Maaspoort, Langpoort, Molenpoort en Beekpoort. Bovendien kende de Biest (als voorpoort van de Hoogpoort) in de Middeleeuwen al bebouwing. Aan de buitenzijde langs de grachten en wallen was er tot in de 20e eeuw geen doorlopende bebouwing. Daar trof men op menig plek nog bleekvelden aan voor het bleken van het wasgoed. Veel verder van de stad lagen de gehuchten temidden van een door akkers en weilanden gedomineerd landschap.

Pas in 1934 werden de grachten volledig gedempt en kwam aan de nieuw aangelegde Singels de bebouwing echt op gang. Samen met de aanleg van de nieuwe bestrating, de Singels vervulde deze stadsvernieuwing stadsbestuur en burgers met de nodige trots.

De lintbebouwing voor de stadspoorten veranderde zo mogelijk nog meer dan die aan de voormalige grachten. Het agrarische karakter is ook daar uiteraard nu ook geheel verdwenen.

De tentoonstelling geeft net als die van 2004 over het straatbeeld binnen de Singels, een indringend beeld van de veranderingen die dit grensgebied van het oude Weert in de loop der tijd heeft ondergaan.

 

Copyright Webmaster PvH