Open Dag 2006 in teken van Brugklas, Tweetalig Onderwijs en Open Leercentrum in nieuwe F-vleugel

 

De Philips van Horne Scholengemeenschap, Wertastraat 1, zet zondag 22 januari 2006 tussen 12.00 en 16.00 uur haar deuren open voor leerlingen van basisscholen, hun ouders en andere belangstellenden. Er zijn vier routes uitgezet.

Het hoofdaccent van deze Open Dag ligt uiteraard op de 7 soorten brugklassen van de Philips van Horne en op de begeleiding van brugklasleerlingen.

Verder is er veel aandacht voor het Tweetalig Onderwijs en het Open 

Leercentrum in de nieuwe F-vleugel.

 

Brugklas centraal

Tijdens de Open Dag zal door het brugklasteam vooral aandacht geschonken worden aan:

* de 7 soorten brugklassen (vmbo basis/kaderberoeps-,  vmbo kader/gemengd-theoretisch-, vmbo gemengd-theoretisch/havo, havo-atheneum-gymnasium brugklas, de twee atheneum/gymnasium brugklassen en de twee TTO (HAG/AG) brugklassen

* het jaarprogramma

* de rapportage en leerlingbegeleiding

* de inhoud van de begeleidingslessen

* de steunlessen Nederlands, Wiskunde, Engels, Frans, Duits, studievaardigheidstraining, faalangstreductie-training en Remedial Teaching/Motorische remedial teaching

* het vwo+ onderwijs

* specifieke zorg voor leerlingen (autisme e.d.)

 

Tweetalig Onderwijs (TTO)

De Philips van Horne SG is dit schooljaar gestart met tweetalig onderwijs op atheneum-gymnasium (AG) niveau. Als eerste school in Limburg wordt komend schooljaar ook tweetalig onderwijs op havo (HAG) niveau aangeboden

Ongeveer de helft van alle uren op de tweetalige brugklassen worden in het Engels gegeven. Het Tweetalig Onderwijs biedt een opleiding die een sterk internationaal karakter draagt. Het wordt daarmee steeds gemakkelijker om in het buitenland te gaan studeren en/of te gaan werken. Veel bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland vragen om goed opgeleide, communicatief sterke medewerkers. Ook het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten bieden hun opleidingen steeds vaker in het Engels aan.

 

Open Leercentrum

De open dag staat verder in het teken van het Open Leercentrum in de nieuwe F-vleugel. Op 11 november jl. is deze F-vleugel officieel geopend door o.a. oud-leerling en Olympisch boogschutter Pieter Custers.

De nieuwbouw heeft 11 theorielokalen, een groot open leercentrum met werkplekken en computers, twee zeer moderne muzieklokalen, repetitieruimtes voor musici, een CKV-lokaal (CKV = Culturele Kunstzinnige Vorming) en lokalen voor PSO (Praktische Sector Oriëntatie), tekenen en een practicumlokaal voor natuurkunde, scheikunde en biologie. Van de oude F-vleugel zijn de tekenlokalen, handvaardigheids- en technieklokalen opgenomen in de nieuwbouw. De brugklassen bk, kgt en 2 Vmbo bk hebben zoveel mogelijk vaste lokalen gekregen in deze nieuwe vleugel.

Centraal in de nieuwbouw ligt een kleine aula, die, in verband met concerten en uitvoeringen, samengevoegd kan worden met de twee muzieklokalen. Het gebouw is optimaal bekabeld i.v.m. de vele computerwerkplekken.

 

Vier routes

Door middel van vier routes naar keuze kan men kennismaken met alle vakken en faciliteiten op de Philips van Horne.

Centraal in de route ligt het grote onderwijsplein in de aula. Naast informatie over de zes brugklastypen wordt er ook informatie gegeven over leerlingen die extra steun nodig hebben. Tevens is er aandacht voor het Vwo+ project, vijf jaar geleden opgezet om leerlingen die meer aan kunnen, extra uit te dagen. Op dit onderwijsplein treft men ook informatie aan over het schoolweekblad "De Echo" (het enige schoolweekblad in Nederland...), een overzicht van de vele buitenschoolse activiteiten (o.a. Van Horne Muziek Gala, Van Horne Pop, het skikamp, Derde Wereld Project, Instuif, de sportraad van Whoznext etc.) en stands van de leerlingenraad en oudercommissie. Ook wordt er door Van Dijk Educatie informatie gegeven over het huren van schoolboeken.

 

Open Dag Magazine: boordevol informatie

Tijdens de Open Dag geven docenten, leerlingen ouders en andere geledingen van de school een indruk van de huidige onderwijssituatie en een beeld van het dagelijks leven op school. De bezoekers kunnen op verschillende manieren kennis maken met alle vakken die op school gegeven worden en met allerlei andere activiteiten.

Aan alle ouders en leerlingen zal het "Philips van Horne Magazine" worden uitgereikt, een krant boordevol informatie over de Philips van Horne.

Ook ontvangen de leerlingen van groep 8 een boekje met opdrachten voor onderweg. Dit werkboekje met vragen en opdrachten brengt leerlingen van groep 8 op een speelse manier in contact met een groot aantal vakken van de brugklas.

 

Verder...

Sinds drie jaar beschikt de Philips van Horne Scholengemeenschap over een schitterend laboratorium.

Dit moderne laboratorium is volledig toegespitst op de laatste onderwijskundige vernieuwingen.

Tijdens de Open Dag van de Philips is ook de grote mediatheek te bezichtigen. Naast meer dan 17.000 boeken omvat dit studiecentrum ook talloze werk- en studieplekken en maar liefst 48 computers met Internetaansluiting.

 

Info: Jan Leenders, tel 0495-431030         

Copyright Webmaster PvH