Reis naar het Europees Parlement in Straatsburg

Een groep van 31 leerlingen vertok op 8  november met 2 begeleiders naar Straatsburg om deel te nemen aan een drukke werkdag in het Europese Parlement, samen met leerlingen uit 13 andere EU-landen.

 

Op de heenweg was iedereen nog redelijk fit te noemen. Er waren geen katers, en ondanks dat het nog vrij vroeg was (we vertrokken om 8 uur) bruiste de energie door de bus. Onze buschauffeur was ook nog fit, en meneer Evers had besloten om ons maar te vermaken met een paar video's over de Europese Unie en de Europese Grondwet. Hoeveel mensen deze video daadwerkelijk gevolgd hebben laten we maar even buiten beschouwing.

Na een inleidend verhaal over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog reden we langs de slagvelden van Verdun, onder andere langs het verwoeste ex-dorp  Fleury (foto).

 

Na het bezoek aan het vochtige hol waar de soldaten in WOI hevige gevechten hebben gevoerd, fort Douaumont (foto),  reden we weer door naar het Ossuaire(foto), een indrukwekkend monument dat herinnert aan de verschrikkingen van de loopgravenoorlog Voor het avondeten stopten we bij een soort van wegrestaurant. Peperduur, maar gelukkig ontdekten sommige mensen snel genoeg dat je voor een schijntje een stokbrood kon kopen. Bij aankomst bij de jeugdherberg ging er een schok door de wat meer verwende leerlingen die meegegaan waren: we moesten onze eigen bedden opmaken! Na wat geworstel met de lakens werd er nog behoorlijk vuurwater genuttigd.

 

De dag, waarvoor we de reis naar Straatsburg hadden gemaakt, was aangebroken. Na het ontbijt gingen we met de bus naar het Europees Parlement(foto).

Daar aangekomen raakten we al snel in gesprek met jongeren uit andere landen. 

Wij mochten de eerste plenaire vergadering bijwonen.

Iedereen was erg onder de indruk hoe de vergaderzaal eruit zag en hoe

alles te werk ging. Er werd een presentatie gehouden door de

administrateurs van het Europees Parlement en daarna werd elke school

gepresenteerd door een of meerdere leerlingen van de verschillende

scholen. Saskia was diegene, die de Philips van Horne vertegenwoordigde

en haar presentatie ging erg goed.

 

Na deze vergadering kregen we een lunch en hierna begon het Eurogame-spel.

We moesten zelf teams samenstellen van vier spelers van verschillende nationaliteiten. In het begin was het wel wat onwennig, maar al snel was iedereen druk bezig met het beantwoorden van de vragen. Hierna begonnen de vergaderingen van de werkgroepen. Er waren vijf verschillende werkgroepen met elk een eigen onderwerp waarover ze moesten gaan discussiëren en uiteindelijk moest er een voorstel komen, dat tijdens de laatste 

plenaire vergadering aan alle leerlingen werd voorgelegd en waarover gestemd moest worden.  Dit was een erg leuke ervaring. Hierna werd de finale van het Eurogame-spel gespeeld, waarin helaas geen Nederlanders aan deelnamen. Wel had meneer Evers gewonnen bij het Eurogame-spel voor de leraren.

Euroscola werd afgesloten met de toepasselijke Europese hymne, waarna iedereen weer, na afscheid te hebben genomen, met hun eigen bus richting het centrum of richting het hotel vertrok.

Na de spannende dag bij Euroscola vervolgden wij onze dag in Straatsburg.

Hier ontmoetten wij onze nieuwe vrienden uit onder andere: Finland, Griekenland en nog vele andere landen. We hebben vele mooie plekken bezocht zoals de kathedraal, de mooie rivier die door straatsburg loopt de Ill ,  de kebabzaak en niet te vergeten.. De Pubs.

We hebben ons heel erg vermaakt in Straatsburg.  De werkgroepen zijn niet allemaal bij elkaar gebleven dus kunnen we nu wel honderd verhalen gaan vertellen. Maar ik denk dat ik deze dag het best kan samenvatten als "ONVERGETELIJK" dan klopt het voor iedereen wel denk ik.

We kwamen er ook achter dat onze buschauffeur enorm gaaf is met z'n oude (en vooral foute) Trance-muziek . Geliefden werden achtergelaten en we vertrokken weer naar onze jeugdherberg. En daar ging het feest gewoon door.

 

Het eind van deze avond zal zich niet meer iedereen kunnen herinneren .. daarom laat ik deze zwarte vlek in het geheugen van eenieder gewoon zwart.

Evers .. Bedankt voor deze fantastische ervaring.

Op weg naar huis werden we wakker gemaakt voor een stop in Wissembourg (foto), een klein, heel mooi plaatsje in Duitsland. Na een stevige tomatensoep in een echt Duits Gasthaus, een spannende film in de bus en harde muziek (veel meegeblèr), kwamen we rond 5 uur weer aan in Weert.

 

Nog enkele reacties:

Wij vonden de reis naar Straatsburg zeer de moeite waard. Het was een hele ervaring om eens mee te maken hoe het Europees Parlement te werk gaat en het was erg leuk om deze ervaring met jongeren uit andere landen te delen.

Het was een zeer gezellige en leerzame dag.

 

Een woord van dank voor het feit dat we een mooie financiële bijdrage hebben gekregen van de sponsorcommissie van de Philips van Horne. Zonder die bijdrage wordt het toch wel erg kostbaar voor de deelnemers aan deze educatieve schoolactiviteit.

 

 

Copyright Webmaster PvH