LESBRIEF NEPAL EN ACTIVITEITENDAG 2006

                                              

 

 

Op de ACTIVITEITENDAG van 8 juni is er op school van alles te doen. Voor jullie staat deze dag in het teken van sport en spel. Je mentor zal dat met jullie voorbereiden in de begeleidingsles.

Er is een onderdeel “De Sponsorloop” waarbij jullie bezig zijn voor een goed doel.

De Philips van Horne steunt al bijna twintig jaar oud-leerlingen die in ontwikkelingslanden werken of gewerkt hebben.

Het geld dat jullie zo bij elkaar “rennen” (vorig jaar € 5000,--) gaat naar een project in Nepal.

 

Een oud-leerlinge van onze school, Dominique de Hoog, heeft in Nepal gewerkt. Zij komt op school vertellen wat zij in Nepal met geld gaat doen.

Zie www.philipsvanhorne.nl (“reportages; kerstviering 2005”)

 

 

 

Hieronder staat een saaie lesbrief.

 

Deze tekst moet je zo bewerken dat het een aantrekkelijke les wordt over dit land.

 

Je moet dit in tweetallen doen.

 

Hoe doe je dit?

 

* Lees eerst de tekst aandachtig door.

 

* Daarna moet je de tekst inkorten. Er zijn 9 onderwerpen die allemaal beginnen met een kopje; bv bevolking, algemeen enz. Van deze 9 onderwerpen moet je er 5 verwijderen. Je houdt dan 4 onderwerpen over.

 

* Deze 4 onderwerpen moet je nog eens goed doorlezen. Alles wat je niet begrijpt mag je ook verwijderen.

 

* Bij elk van deze 4 onderwerpen zoek je op Internet minstens 1 plaatje dat je erbij plakt. Dat kan natuurlijk ook een kaartje zijn.

 

* Als je alles bij elkaar hebt maak je het prettig leesbaar; d.w.z. kopjes een kleur geven, plaatjes erbij, belangrijke gedeelten vet maken enz.

 

* Heb je dit gedaan dan maak je een mooi titelblad. (Namen niet vergeten!) Je print alles uit; doet het in een hechtmap en je levert het in.

 

* Als je in de krant een actueel artikel vindt over Nepal, dan mag je natuurlijk de informatie in je werkstuk opnemen.

 

* Je krijgt voor dit werkstuk een beoordeling en dit cijfer telt mee voor de overgang naar de tweede klas. Dus maak er iets moois van.

 

 

  En…

  

* De beste en origineelste werkstukken worden gepubliceerd op de website van de Philips van Horne.

 

 

NEPAL

 

Bevolking

Nepal heeft een bevolking van naar schatting 22,6miljoen mensen. Deze bevolking kent een zeer heterogene afkomst. Ongeveer 75% van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en ongeveer 25% behoort tot Oud-Nepalese groepen. Door vermenging en migratie gaat dit beeld er steeds gecompliceerder uit zien. Recentelijk zijn er ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen.

De bevolking groeide de laatste jaren met gemiddeld 2,7%. De levensverwachting is 57 jaar. Tweederde van de bevolking woont in de heuvels en in de bergstreken in het oosten, 13 %

woont in de steden.

Algemeen (landschappen, reliëf enz.)

Het landschap van Nepal wordt bepaald door berggebieden, het Siwalikgebergte, het centrale deel van de Himalaya en de Mahabharat Lekh, en een moerassige laagvlakte, de Terai. De oppervlakte is 147.000 vierkante kilometer.De maximale lengte is ongeveer 800 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch van 100 meter boven de zeespiegel in de Terai tot de hoogste berg op aarde de mount Everest in het Himalaya gebergte(8848 m.) In totaal zijn er tien toppen van boven de 8000 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Kali, Gandaki, Kosi en Karnali

 

Klimaat

Het klimaat varieert afhankelijk van de hoogte: een heet, subtropisch klimaat in de laagvlakte, tegen de hellingen een subtropisch klimaat en hoog in de bergen een Alpenklimaat. De regentijd is in de maanden juni - oktober. Deze regenperiode staat bekend als de moesson. De luchtvochtigheid is dan hoog en er vallen dagelijks fikse buien. In de zomer kan de temperatuur in Kathmandu oplopen tot boven de 30 graden Celsius.

 

Planten en dieren

In totaal zijn er meer dan 6500 soorten bloemen, planten, struiken en bomen in Nepal te onderscheiden. De vegetatie in Nepal wordt voornamelijk bepaald door de hoogteverschillen. De moerassige laagvlakte is grotendeels bedekt met oerwouden. Oorspronkelijk was het voorgebergte van de Himalaya bedekt met gemengde bossen, maar het merendeel hiervan is gekapt ten behoeve van de landbouw en de brandstofvoorziening.

Boven een hoogte van 2700 meter groeien alleen naaldbomen, boven een hoogte van 4050 meter is sprake van een alpiene plantengroei.

Door de rijke variatie in het landschap is ook de fauna zeer gevarieerd.

Nepal staat vooral bekend om de grote verscheidenheid aan vogels. Ongeveer 10% van de ons bekende vogelsoorten komen hier voor. Hieronder zijn ooievaars, fazanten, diverse prooivogels(o.a.adelaars, valken en gieren), koekoeken en uilen.

In Nepal leven ook veel zoogdieren, ondermeer olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen, herten. Op grotere hoogten wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren.

Reptielen en insecten zijn ook aanwezig in Nepal, zoals krokodillen, slangen, vlinders, muggen en bijen. In 2002 werd bekendgemaakt Nepal bang is dat het zijn zeldzame rivierdolfijnen kwijtraakt. Door milieuvervuiling en toenemende bevolkingsgroei dreigen de dieren, die in slechts vier rivieren in het land voorkomen, uit te sterven. Een paar jaar geleden zwommen er nog 250 in de Nepalese wateren, nu zijn dat er nog maar honderd. De zeldzame dolfijnen leven in het Kailali district, bijna 500 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

 

Taal

Het Nepali is de officiële landstaal. Deze taal wordt door ca. 52% van de bevolking gesproken. Het Nepali is verwant met het Hindi en behoord tot de Indo-europese taalgroep. Het Bihari wordt door ca. 18% van de bevolking gesproken. Andere belangrijke talen zijn het Newari, het Bhojpuri, het Maithili en diverse Tibetaanse dialecten.

 

Godsdienst

Godsdienst is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Overal zie je grote of kleine tempels. Officieel is Nepal een hindoeïstisch land. Maar nergens is er zo’n mix te vinden tussen de verschillende geloven. Ongeveer 90 % van de bevolking is hindoe, 5% is boeddhist en 3,5% is islamiet. Men beschouwt de koning als een reïncarnatie van Vishnu, de hindoegod.

 

Samenleving (politieke actuele situatie)

Nepal is sinds 1768 een koninkrijk, en sinds 1951 en constitutionele monarchie. Binnen dit stelsel waren politieke partijen verboden, en berustte de meeste macht bij de koning.(Zie ook geschiedenis) In de grondwet van 1990 werden de fundamentele rechten van de mens erkend, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Daarnaast erkende deze wet ook een meerpartijenstelsel, een parlement, een constitutionele monarchie en een onafhankelijke rechtspraak. De uitvoerende macht ligt bij de koning en de Raad van Ministers. Het parlement heeft een wetgevende macht. Dit parlement bestaat uit twee kamers: een Huis van Afgevaardigden (met 205 leden, voor 5 jaar gekozen) en een Nationale Raad (60 leden plus 10 door de koning benoemde leden.

Nepal is opgedeeld in meer dan 3200 gemeenten, 75 districten en 14 zones

 

Economie

Het feit dat Nepal geheel door landen omsloten is en slechte interne verbindingen heeft, heeft ertoe geleid dat de Nepalese economie zich moeilijk heeft kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft het land vaak te maken met overstromingen, droogtes en misoogsten.

De landbouw, bosbouw en de visserij geven aan 90% van de bevolking inkomsten. Er is echter te weinig landbouwgrond. Er is ook te weinig industrie om de groeiende werkloosheid het hoofd te bieden

De voornaamste landbouwproducten zijn rijst, maïs, tarwe, gierst en gerst. De voornaamste handelsproducten zijn suikerriet, aardappelen, oliezaden, jute en tabak. Ingewikkelde pachtsystemen bemoeilijken landbouwhervormingen. De veehouderij maakt met name gebruik van koeien, jaks, buffels, schapen en geiten.

Omdat hout de voornaamste energiebron is van Nepal wordt er roofbouw gepleegd op de bossen. Dit heeft weer erosie tot gevolg. Uitbreiding van waterkracht-energie wordt zeer belangrijk gevonden. De industrie richt zich tot nu toe voornamelijk op landbouwproducten. De suiker-, thee-, jute-, lucifer-, sigaretten- en textielfabrieken staan vooral in het zuidoosten van Nepal. Brouwerijen, schoenfabrieken, tapijtweverijen, textielbedrijven, cementbedrijven, steenbakkerijen en een landbouwmachinefabriek staan met name in Centraal-Nepal.

Nepal heeft goede handelsbetrekkingen met India, de Volksrepubliek China, Noord-Korea, Bangladesh, Egypte, Sri Lanka, Japan en Tibet. De uitvoer omvat vooral tapijten, katoenen kleding, jute en juteproducten, rijst, specerijen, hout, thee, en handgemaakte (artistieke) voorwerpen. De invoer omvat aardolie en aardolieproducten, transportmiddelen, communicatiegoederen, gebruiksgoederen, textiel en farmaceutische producten.

De structuur van het land bemoeilijkt de aanleg van een goed wegen- en spoorwegennet. In de bergen worden veelal dieren gebruikt als transportmiddel. Vliegtuigen zijn belangrijke transportmiddelen voor Nepal. Het land heeft meer dan 40 regionale vliegvelden en een internationaal vliegveld bij Kathmandu.

 

Toerisme

Toerisme is in steeds toenemender mate een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. Liefhebbers van zowel natuur als cultuur komen in Nepal aan hun trekken. Het toerisme begon in de jaren vijftig aan te trekken, toen het land voor buitenlanders openging en bergbeklimmers als eersten Nepal bezochten. De hippies volgden in de zestiger jaren. Nu bestaat het merendeel van de bezoekers uit fanatieke wandelaars (trekking) en andere natuur en cultuur genieters.

Maar door de toenemende hoeveelheid chartervluchten en lijndiensten op Kathmandu dreigt echter het gevaar van massatoerisme. De inwoners van Nepal zijn gehecht aan hun waarden en normen en zijn bang voor westerse invloeden. Milieuaspecten spelen ook een rol. Nepal kampt met ernstige gevolgen van ontbossing, vandaar dat de overheid officieel milieuvriendelijk toerisme bevordert.

 

Succes!

Copyright Webmaster PvH