181 deelnemers op Philips van Horne

 

 

De landelijke Kangoeroe- wiskundewedstrijd vindt dit jaar plaats op vrijdag 17 maart. Traditioneel is de belangstelling voor deze jaarlijkse wedstrijd erg groot op de Philips van Horne. In totaal doen 181 leerlingen van de onderbouw mee.

 

De wedstrijd begint om 14.00 uur precies in de aula van de F-vleugel en in vier lokalen en duurt tot 15.15 uur. De afspraak is dat alle leerlingen aan de opgaven werken tot 15.15 uur! Geen enkele leerling kan eerder het lokaal verlaten. De surveillanten zullen hier op toezien!

 

Leerlingen moeten potlood en gum meenemen en eventueel een boek om te lezen als ze eerder klaar zijn. Ze mogen geen rekenmachine gebruiken, voor kladpapier wordt gezorgd.

 

 

Europa

De Europese Wiskunde Kangoeroe is een wedstrijd die plaatsvindt op scholen in achtentwintig landen tegelijk:

Bulgarije, Catalonië, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Hongarije, Italië, Kazachstan, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Paraguay, Polen, Roemenië , Rusland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Servië, Spanje, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

 

De deelnemende landen spreken samen de opgaven af.

In totaal deden in 2005 ruim 3,4 miljoen leerlingen mee aan de Kangoeroe!

De kangoeroe komt uit Australië en dat geldt ook voor de Kangoeroewedstrijd. In 1980 werd daar voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd georganiseerd. Het gigantische succes inspireerde enkele Franse wiskundigen ook zoiets te doen. Als eerbetoon aan de Australiërs doopten ze hun wedstrijd ''Kangourou''.

 

 

"Leuk en uitdagend"

"De Kangoeroewedstrijd laat je ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens, en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog prijzen winnen ook ...

Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden. Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers? Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van Kangoeroe.

Het gaat om dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk? De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen?

Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen! Voor kangoeroe 2006 hebben in Nederland ongeveer 72500 leerlingen ingeschreven verdeeld over 1125 scholen.

Er zijn vier opgavenversies van verschillende moeilijkheidsgraad:

·wizKID: in Nederland voor groep 5 & 6 basisschool

·wizSMART: in Nederland voor groep 7 & 8 basisschool en klas 1 & 2 vmbo

·wizBRAIN: in Nederland voor klas 1 & 2 havo/vwo en klas 3 & 4 vmbo

·wizPROF: in Nederland voor klas 3, 4 & 5 havo/vwo en 6 vwo.  Voor wizKID en wizSMART duurt de wedstrijd 50 minuten; voor wizBRAIN en wizPROF 75 minuten. Er zijn in Nederland zeventien categorieën: groep 3, 4, 5, 6, vmbo 1, 2, 3, 4, brugklas hv, havo 2, 3, 4, 5, vwo 2, 3, 4, 5/6.

 

 

 

Info: Sacha Engbersen, telefoon: 431030

 

Copyright Webmaster PvH