Twee Talig Onderwijs? Gewoon doen! Cool...

Brugklas N: "TTO, the way to go!"

 

Vanaf augustus 2005 krijgt brugklas N, een VWO brugklas, bijna alle lessen in het Engels. Twee Talig Onderwijs noemen ze dat. Het gaat om de vakken: geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, tekenen, lichamelijke opvoeding en muziek. En niet te vergeten Engels natuurlijk. De TTO leerling krijgt zelfs extra uren Engels die door een 'native speaker' worden gegeven. Dat is iemand voor wie het Engels de moedertaal is.

In de 2e en 3e klas komen daar natuurkunde en scheikunde bij.

 

De Philips van Horne is een van de eerste scholen in Limburg die het Tweetalig Onderwijs heeft ingevoerd en zelfs de allereerste die dat op havo gaat doen. Dat doet de Philips van Horne niet zomaar. TTO is een belangrijke verrijking van het onderwijs in de brugklas. Je kunt er heel veel mee en je verruimt je horizon op een geweldige manier. Het Tweetalig Onderwijs biedt een opleiding die een sterk internationaal karakter draagt. Het wordt steeds gemakkelijker om in het buitenland te gaan studeren en/of te gaan werken. Veel bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland vragen om goed opgeleide, communicatief sterke medewerkers. Ook het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten bieden hun opleidingen steeds vaker in het Engels aan.

 

De leraar die het TTO op de Philips van Horne coördineert is Peter Greijmans. Aan hem de vraag wat TTO nu precies inhoudt?

"Tweetalig Onderwijs houdt in dat bij vakken als bijvoorbeeld geschiedenis en biologie een andere taal dan de moedertaal als instructie- en communicatietaal wordt gebruikt. Een aantal vakken wordt in het Nederlands gegeven, maar een groot aantal vakken wordt geheel in het Engels gegeven. Als je Tweetalig Onderwijs volgt krijg je over je hele schooltijd ongeveer de helft van alle uren in het Engels aangeboden. In de onderbouw (klas 1 t/m 3) is dat meer dan de helft van alle uren, maar in de bovenbouw minder."

Reacties van leerlingen

 

Allemaal goed en aardig, maar wat zijn de ervaringen van de leerlingen? Waarom hebben ze eigenlijk gekozen voor de Twee Talige brugklas?

Veel leerlingen hebben TTO gekozen omdat ze het een uitdaging vonden. Iets nieuws. Anders dan het gewone Vwo.

 

Jill Wagemans: "Je kunt er een betere baan mee krijgen en je kunt je beter verstaanbaar maken in andere landen". Manon Sentjens vindt dat "als je goed Engels leert dat je later ook goed terecht kunt op vervolgopleidingen".

Sandra van de Sanden wil later psycholoog worden: "Als ik dan goed Engels kan, dan kan ik in het buitenland gaan studeren. En bovendien vindt ik het gewoon leuk om les in het Engels te krijgen." Bert Pustjens heeft TTO gekozen omdat "er steeds meer met Engels op de computer wordt gewerkt en het is ook goed voor veel banen later."

 

Hoe hebben zij de eerste vier maanden ervaren? In het begin vonden de meeste leerlingen het erg vreemd en moesten ze allemaal aan het Engels wennen.Myrthe Peeters vindt dat het erg is meegevallen. "Het is in principe niet moeilijk. Als je maar goed oplet. Je hoeft niet eens een talenknobbel te hebben. Ik vind het bovendien erg leuk." Anouk Scholtes:"Ik had net gedacht dat het zo snel zou gaan. Je merkt dat je steeds meer woordjes kent."

 

"Maar," voegt Nils Dalmeijer er aan toe, "bij Aardrijkskunde en Biologie zijn er toch wel moeilijke woorden...".

Opvallend is dat de meeste leerlingen al heel goed Engels praten. Maarten Bouwman:"Engels gaat me goed af. Ik begin zelfs in het Engels te denken",

Myrthe Peeters staat er versteld van hoeveel hij al geleerd heeft. "Ik ben erg vooruitgegaan en praat al redelijk Engels.En als ik gewoon Nederlands praat,  flap ik er wel eens een Engels woord uit."

 

Meer informatie over het Tweetalig Onderwijs?

Op deze website www.philipsvanhorne.nl staat alle informatie. Bovendien wordt er op donderdag 24 januari a.s. om 19.30 uur een extra voorlichtingsavond georganiseerd, speciaal bedoeld voor alle groep-8 leerlingen met hun ouders/verzorgers. En je kunt altijd (telefonisch) contact opnemen met Dhr. P. Greijmans, coördinator Tweetalig Onderwijs en Internationalisering., telefoon (0495) 43 10 30.

 

 

 

De vijf meeste gestelde vragen over TTO:

 

1. Wat kun je er mee, wat heb je eraan?

Als je een gemotiveerde en taalgevoelige leerling bent, zal deze opleiding zeker een uitdaging voor je zijn. Je kennis van het Engels zal enorm toenemen. Zeker ook op het gebied van luisteren en spreken zul je het niveau van jouw Engelse leeftijdsgenoten benaderen.

Op het einde van de 3e klas kun je een certificaat (apart diploma) krijgen dat landelijk erkend is en waarmee je aantoont dat je in de onderbouw Tweetalig Onderwijs Engels hebt gevolgd. In de bovenbouw kun je een aantal vakken nog in het Engels volgen, maar de meeste vakken zullen weer in het Nederlands gegeven worden. Je behaalt immer je Nederlandse havo- of vwo-diploma.

Wel bestaat er de mogelijkheid om een extra certificaat te behalen voor het vak Engels, het Internationaal Baccalaureaat (IB).

 

2. Voor welke leerlingen is het bedoeld en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Op de Philips van Horne wordt het Tweetalig Onderwijs op havo- en vwo-niveau aangeboden. Wij vinden het natuurlijk belangrijk dat je deze opleiding ook echt kunt afmaken. Het TTO is zeker in het begin een extra uitdaging maar ook een verzwaring voor je. Een groot aantal vakken wordt immers in het Engels gegeven. Voor het Tweetalig havo geldt:

• Een positief advies van de basisschool

• Cito-score van minimaal 541

• Een goede taalvaardigheid en een goede motivatie (tijdens de toelatingsprocedure volgt er een persoonlijk gesprekje met jou)

Voor het Tweetalig vwo geldt hetzelfde + een Cito-score van 546.

 

3. Welke vakken doen op de brugklas mee aan het TTO?

In de brugklas krijg je als TTO-leerling extra uren Engels die door een 'native speaker' worden gegeven. Dat is iemand voor wie het Engels de moedertaal is. Daarnaast worden de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, tekenen, lichamelijke opvoeding en muziek in het Engels gegeven. In de 2e en 3e klas komen daar natuurkunde en scheikunde bij.

 

4. Moet je op de basisschool al veel Engels geleerd hebben om mee te kunnen doen?

In Nederland wordt er op praktisch alle basisscholen het vak Engels gegeven. Toch beginnen niet alle brugklassers op een gelijk niveau. Het is natuurlijk fijn als je al wat af weet van het Engels maar het is absoluut niet noodzakelijk. We beginnen van voren af aan.

 

5. Hoe kan ik nog meer informatie krijgen over het Tweetalig Onderwijs?

Op de website www.philipsvanhorne.nl staat alle informatie. Bovendien wordt er op donderdag 24 januari  a.s. om 19.30 uur een extra voorlichtingsavond georganiseerd, speciaal bedoeld voor alle groep-8 leerlingen met hun ouders/verzorgers.

En je kunt altijd (telefonisch) contact opnemen met

Dhr. P. Greijmans, coördinator Tweetalig Onderwijs en Internationalisering., telefoon (0495) 43 10 30.

 

 

Copyright Webmaster PvH