20e van Horne Muziekgala in Munttheater op zéér hoog niveau

Dit jaar bestond het van Horne Muziekgala precies 20 jaar. Dit jubileum werd onder grote belangstelling gevierd in het Munttheater op woensdag 17 en donderdag 18 maart 2004.

 

Beide avonden waren uitverkocht .

Het publiek was erg enthousiast over de kwaliteit van het programma.

 

Het aanbod dit jaar van muzikaal talent was zelfs zó groot dat de drie muziekdocenten voor beide avonden twee verschillende programma's hadden gemaakt.

 

Vanege het jublileum was er een voorprogramma, dat verzorgd werd door de Big Band van het Conservatorium van Maastricht.

Deze Big Band stond ook, samen met alle bovenbouwclusters muziek, geprogrammeerd in het officiële programma

Het Muziekgala stond onder leiding van de 3 muziekdocenten van de Philips van Horne: Sharon van Dael, John Gerits en Fons Heuvelmans.

 

Het Van Horne Muziekgala (voorheen van Horne Muziekavond) is een jaarlijks terugkerende muzikale presentatie van leerlingen van de Philips van Horne.

Zowel onderbouw- als bovenbouwleerlingen deden mee. Vanzelfsprekend waren de muziekclusters prominent vertegenwoordigd in het programma. Het muziekaanbod was zoals gebruikelijk zeer gevarieerd. Van pop tot klassiek, van instrumentaal tot koorzang.

Er traden duo’s op maar ook ensembles en popgroepen.

 

Al jaren staat de school bekend om haar muzikale talenten, zowel op het gebied van de klassieke muziek als op het gebied van de rock- en popmuziek.

 

De presentatie van de avond was woensdag in handen van Jan Leenders samen met Carla van de Wetering, presentatrice van het L1-Journaal en lid van de Oudercommissie. Donderdag vormde Leenders een duo met oud-leerling Karin van den Boogaert, presentatrice van het Radio1 Journaal, Vroege Vogels, De Ochtenden en de Wereldomroep.

 

 

Op het programma stonden, naast het optreden van de Big Band van het Maastrichts Conservatorium, ook pop- en rocksongs van o.a. Metallica, Bryan Adams, Cher, Celine Dion, Aretha Franklin en Toto. Ook traden er diverse koren op waaronder een gospelkoor van docenten. Bijzonder was ook het jonge en talentvolle schoolorkest o.l.v. muziekdocente  Sharon van Dael.

 

Verder waren er spectaculaire optredens van dansgroepen waaronder de streetdancegroep onder leiding van gymnastiekdocente Susanne Schieck en de dansgroepen van oud-leerling Joyce Scheres en de dansgroep van Stefanja Verhees. Voor de 3 examenclusters muziek betekende het Muziekgala tevens de afsluiting van de laatste praktische opdrachten voor het eindexamen. Ze presenteerden ieder afzonderlijk een zelfstandig ingestudeerd nummer.

In totaal bestond het programma uit 17 uitvoeringen.

 

 

Philips van Horne: muziekschool…

 

De laatste 30 jaar heeft de Philips van Horne zich in toenemende mate ontwikkeld tot een “muziekschool”. Bekend zijn de talloze musicals van de hand van oud-leraar Frans van der Heijden.

Veel leerlingen uit de regio Weert kiezen bewust voor de Philips van Horne vanwege de kwaliteit van het muziekonderwijs. Het vak muziek is nl. vanaf het begin examenvak op vmbo (mavo), havo en vwo/gymnasium. De school heeft al veel muzikale talenten afgeleverd aan de nationale muziekscène en de diverse conservatoria in het land. Zo is oud-leerling Frank van der Heijden arrangeur van Night of the Proms en mixt hij samen met oud-leerling/bassist Rogier van Wegberg de Cd-opnamen van bands als TOTO en INXS die dit jaar mee hebben gedaan aan de Proms. Van Wegberg is ook verantwoordelijk voor het geluid van de Tv-registraties van de Proms in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk..

 

Van Horne Pop

Regionale bekendheid heeft ook het popfestival Van Horne Pop.

Het festival is inmiddels een begrip geworden in Midden - Limburg. Veel groepen die in Midden-Limburgse zalen en cafés spelen zijn hun carrière begonnen bij "van Horne Pop".

In totaal hebben ca. 130 schoolgroepen (!) de afgelopen 15 jaar meegedaan aan dit unieke festival. Het effect op de Midden-Limburgse rockwereldje is niet te verwaarlozen.

Een groot aantal draait nog steeds mee in de regionale / nationale popscene:  The Wild Specialities ( voorheen Texan Tail), Starfish Bowl, Wisehead, Guarantee, Meadow, EgoCatcher (voorheen No Avail), Opiate, Jilt, Noisefilter, , Boost , Merijn Smeets, Roos Visser, Carla de Waal, Linda Smeets, e.a. .

 

 

 

 

Tekst:

Jan Leenders

 

 

 

Foto's:

Hub Jetten (woensdag)

 

Susan Schieck (donderdag)

 

Copyright Webmaster PvH