Excursie 4 vwo naar Pasminco Budel Zink

 

 

In het kader van het vak Algemene Natuur Wetenschappen (ANW) bezochten leerlingen van 4 vwo in de tweede helft van januari een van de grootste productiebedrijven van zink in de wereld, Pasminco Budel Zink.

Na een interessante multi-media presentatie van bedrijfsopleider Rein Reuter mochten de leerlingen in twee groepen het bedrijfsterrein op

om van zéér nabij kennis te maken met de diverse onderdelen van de fabriek.

 

Pasminco Budel Zink (PBZ) is een metallurgisch-chemisch productiebedrijf met ca. 500 medewerkers dat jaarlijks ca. 220.000 ton zink van zeer hoge kwaliteit produceert alsmede zwavelzuur en andere metaalhoudende producten.

 

In 1892 werd de zinkfabriek opgericht door de gebroeders Dor in het gebied wat later Budel-Dorplein is genoemd. Dit gebied was uitermate geschikt in verband met de goedkope grond, voldoende hoeveelheden (koel)water en goede aan- en afvoervoorzieningen over weg, water en spoor. De zinkproductie verliep destijds volgens een thermisch proces.

 

Om bedrijfseconomische en milieuhygiënische redenen en in verband met betere arbeidsomstandigheden werd het thermische bedrijf in 1973 gesloten. Er werd een nieuwe zinkfabriek gebouwd gebaseerd op het elektrolytisch proces.

  

In 2000 is het productieproces wederom aangepast. Door het inzetten van het zogenaamde Century erts, afkomstig uit de Pasminco Century Mine in Australië, is het bedrijf momenteel in staat om het zink vrijwel zonder afval te produceren.

 

Naast ruim 220.000 ton zink per jaar produceert en verkoopt Pasminco Budel Zink zwavelzuur, Budel Leach Product (een zilver-lood product), koper- en kobalthoudende filterkoeken en cadmium metaal.

 

 

Al in 1892 werd in Budel-Dorplein zink geproduceerd. Het werd verkregen door de grondstoffen samen met steenkool te verhitten in horizontale retorten. In het begin van de jaren zeventig werd een nieuwe fabriek gebouwd waar het thermische proces vervangen is door het electrolytische dat een hoger rendement en een betere kwaliteit zink oplevert, minder arbeidsintensief en veel schoner is. Belangrijke aanpassingen aan het productieproces in juni 2000 maakten het mogelijk om volledig over te schakelen op Century zinkconcentraat als grondstof. Dit concentraat wordt geproduceerd in het noorden van Queensland in Australië. Omdat deze grondstof een laag ijzergehalte heeft is het mogelijk om vrijwel zonder afval zink te produceren. De afwezigheid van het traditionele ijzerhoudende residu in combinatie met de strenge milieu eisen waaraan het bedrijf voldoet zorgen ervoor dat Pasminco Budel Zink een unieke plaats inneemt binnen de zink industrie.

 

 

 

Voor meer informatie: http://www.budelzink.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Jan Leenders

Copyright Webmaster PvH