Leerlingen Philips van Horne discussiëren in Europese Parlement in Straatsburg

 

In totaal 27 Vwo-leerlingen van de Philips van Horne hebben vorige week deelgenomen aan het Euroscola-project in Straatsburg. Samen met 400 andere leerlingen uit elf verschillende Europese landen mochten zij op 12 november vergaderen in het Europese Parlement. De leerlingen werden geselecteerd na een schriftelijke motivatie in de Engelse of Franse taal

 

Naar goed parlementair  gebruik waren er werkgroepen gevormd, die elk een thema uitwerkten. In de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement mocht elke werkgroep haar voorstellen presenteren en verdedigen.

 

De Philips-leerlingen Linda van der Sanden en Linda Schreuders hadden kennelijk zoveel politiek talent én beheersing van de Engelse taal, dat zij de plannen van hun werkgroep mochten presenteren

Linda Schreuders won bovendien een beker omdat zij deel uitmaakte van het winnende team in een kennisquiz over Europa.

 

Het Euroscola-project was voor de leerlingen uit Weert niet alleen een unieke kans om kennis te maken met de diverse Europese instellingen in Straatsburg, maar was ook een goede mogelijkheid om hun talenkennis te toetsen en contacten te leggen met leeftijdgenoten uit andere landen.

Op de terugreis werd er een tussenstop gemaakt bij de monumenten van de Maginot-linie te Hatten.

Reisverslag

 

Een reis naar Straatsburg, daar hadden wij wel zin in! Het enige wat we moesten doen was een motivatie schrijven in het Frans of Engels waarom we mee wilden

Toen bekend was wie er allemaal mee ging, kregen we allerlei informatie om ons voor te bereiden. Ook werden we in vijf verschillende werkgroepen verdeeld. Iedere werkgroep kreeg een eigen onderwerp, in deze groepen zouden we ook in het parlement verder gaan.

Dinsdag 11 november vertrokken we om 14.00 uur richting Straatsburg. De reis verliep soepel, met veel leuke muziek en gezelligheid.

Aangekomen in de jeugdherberg zijn we, nadat we onze kamers hadden ‘ingericht’ nog even een pilsje gaan pakken in de disco. Even nog lekker dansen, de benen losgooien na zo’n lange busreis, dit was een leuke afsluiter van de eerste dag!

 

Na een goede nachtrust en een gezellig ontbijt hebben we de dag ingeluid met een traditioneel verjaardagslied voor de jarige Elger. Vervolgens gingen we op weg naar het Europees Parlement. Bij aankomst werd er eerst een groepsfoto gemaakt en werd ons gewezen op de prachtige architectuur van het gebouw.

We werden hartelijk ontvangen met een lekker chocoladebroodje. Tijdens het ontbijt werden we ingedeeld in projectgroepen met leerlingen van verschillende Europese nationaliteiten: Duitsers, Grieken,Spanjaarden, Finnen, Fransen, Italianen, Oostenrijkers, Portugezen, Slovenen, Zweden en Schotten. Met deze groep konden we plaatsnemen in de ‘Grand Chambre’. Iedere deelnemende school werd vertegenwoordigd door een leerling die de school voorstelde. Linda van der Sanden stelde de groep van de Philips van Horne voor.

Hierna konden we met het stemkastje een enquête invullen en kregen we de kans om aan vier Europarlementariërs vragen te stellen. Het antwoord was meestal iets te uitgebreid.

Na dit vragenuurtje waren we hard toe aan een lunch. Deze was zeer goed verzorgd door het Europese Parlement.

Na (bij sommige tijdens) het eten, kon iedereen een team gaan samenstellen van vier personen van verschillenden nationaliteiten voor het Euroscola-spel. Met je team moest je een vel invullen met verschillende vragen over de Europese Unie/ Europees Parlement en deze vragen waren elk in een andere taal. Tijdens dit spel leerden we verschillende aardige mensen kennen met een andere nationaliteit en bleken de gesprekken met hen in het Engels heel goed te gaan. Dit konden we niet van alle groepen zeggen, maar wij Nederlanders konden aardig ons woordje doen!!!Hierna werden de ± 400 mensen ingedeeld in de met geometrische figuren aangegeven discussiegroepen, waarna we naar de commissieruimte gingen. De ruimte waarin de fracties allerlei wetsvoorstellen bespraken voordat erover werd gestemd in het Parlement. In deze commissieruimte ontstonden af en toe heftige discussies, omdat de meningen vaak behoorlijk uiteenliepen. Na deze bespreking werd er over deze "wetsvoorstellen" gestemd. Twee van de vijf woordvoersters van de discussiegroepen kwamen van de Philips van Horne. Aan het eind van de dag werd er nog een finale gespeeld van het Euroscola-spel. Dat werd gewonnen door een groep waarin ook onze eigen Nederlandse Linda Schreuders vertegenwoordigd was. Zij heeft dan ook een prachtige beker in ontvangst mogen nemen. Deze leerzame, leuke en zeer interessante dag werd afgesloten met het Europese volkslied en het binnendragen van de vlaggen van alle deelnemende landen in de EU.

 

Ontspanning na een vermoeiende dag

Na een zeer interessant en leuk dagje in het Europees Parlement, reden we met zijn allen naar het centrum van Straatsburg waar we in groepjes onze avondmaaltijd gingen nuttigen. “Le MacDonalds” was natuurlijk de grote favoriet!

Na nog even ‘La Petite France’, een idyllisch stukje van de stad, te hebben bezocht, gingen we naar een feestje van een groep Schotse studenten, die ons ’s middags in het Europees Parlement hadden uitgenodigd. Dit was erg gezellig, met name het Schotse volksdansen. (En ja hoor, ook meneer Evers heeft zich van een hele andere kant laten zien!)

Eenmaal “thuis” aangekomen in de herberg, zijn we nog even gaan feesten in de disco en daarna is iedereen moe en voldaan lekker onder de wol gekropen.

 

De laatste dag

 

Na een lange avond zat iedereen ‘s ochtends rond kwart voor 9 aan tafel voor het onbijt. Om 10 uur was iedereen klaar en gingen we op weg naar Hatten. Hier gingen kijken naar een stuk van de Maginot-linie. Het museum was een soort Overloon in het klein, waar allemaal leger items in detail waren neergezet.

 

Er lag een compleet ingerichte abri, een grote bunker voor  het onderbrengen van troepen. Op het buitenterein troffen we nogal wat afgedankte DDR-vliegtuigen en helicopters aan. Helaas moesten we hier weer weg om de lunch in het dorpje Wissembourg te nemen. Na een goedvullende lunch vertrokken we om kwart over 2 naar huis. In de bus hing een gezellige sfeer. Volop muziek (van de ons zelf) en film met Johnny Depp. Er was één ding dat we zeker hadden geleerd: discussiëren. En dat deden we dus ook nog in de bus. Iets vroeger dan gepland stonden we rond half acht weer voor de hoofdingang van de Philips van Horne. Het was te laat om de Europese vlag nog te hijsen.

Foto's:       Jan Evers

teksten:     5 en 6 vwo

Copyright Webmaster PvH