NIGERIA.

De opbrengst voor de sponsorloop is voor een project in Nigeria.

Het is een school in de plaats Amaokpala, in de provincie Anambra. Op deze school zitten jongens uit de omgeving. Er zijn 2 niveau’s. Er zijn leerlingen die hier opgeleid worden voor een beroep zoals timmerman, automonteur, enz.

De andere leerlingen krijgen een opleiding van 6 jaar zodat ze naar de universiteit kunnen. Hier kunnen ze een studie volgen voor dokter, ingenieur, enz.

De school is te klein voor het grote aantal leerlingen.

Het geld dat jullie als brugklassers “bij elkaar lopen” wordt gebruikt voor de bouw van enkele eenvoudige klaslokalen.

In de aardrijkskundeles gaan we daarom dit land “verkennen”. Waar ligt dit land op aarde? Hoe groot is het? Welke klimaten zijn er? Waar leven de mensen van? Etc.

Als je de lesbrief doorneemt zie je dat er 10 onderwerpen zijn. Het is een saaie lesbrief; alleen maar tekst. Dit kan anders. Je moet in tweetallen proberen er een aantrekkelijke lesbrief van te maken. Deze lesbrief staat op internet en met kopiëren en plakken moet je er iets moois van maken. Je moet het zo “illustreren” dat je alleen al door de plaatjes veel te weten komt van dit enorme land.

Hoe pak je dit aan?

  • Kopieer de lesbrief naar “Word”. Selecteren, rechtermuisknop, kopiëren, “Word” openen en dan plakken.
  • Geef het bestand de naam “Sponsorloop Nigeria” en sla het op onder je eigen naam.
  • Lees daarna de tekst goed door.
  • Ga op internet een duidelijk kaartje zoeken van Nigeria en plak dat bij het document.
  • Je bent bij het doorlezen vast wel onderwerpen tegengekomen waar je een foto van wil hebben. B.v. tropisch regenwoud. Zet die afbeelding erbij op de juiste plaats.
  • Doe dit ook bij andere onderwerpen.
  • In totaal moet je er 10 afbeeldingen bij doen.
  • Ga daarna verder met de “lay out”. Kopjes een kleur geven, belangrijke begrippen markeren, moeilijke zinnen veranderen. Zinnen die je helemaal niet begrijpt kun je zelfs weglaten etc.
  • Op het einde van de les moet je alles naar huis e-mailen, thuis afmaken en printen.
  • Een titelblad erbij; je doet alles in een hechtmap en je levert het in. Je krijgt hier een waardering voor.

Succes.

Een kaart van dit land of kaartjes erbij, is  natuurlijk een “must”.

1. Ligging


Nigeria ligt in West-Afrika en grenst aan de zeekant aan de Golf van Guinea. Nigeria grenst verder aan Niger, Benin, Tsjaad, Lagos en Kameroen. De oppervlakte van Nigeria is 923.768 vierkante kilometer. Nigeria is daarmee ongeveer 27 keer zo groot als Nederland.
Nigeria is genoemd naar de rivier de Niger. Met een lengte van 4200 kilometer is deze rivier, na de Nijl en de Zaïre, de langste rivier van Afrika.
Het kustgebied van Nigeria bestaat uit lagunen en brede riviermondingen. In het noorden en langs de grens met Laos loopt een bergketen en zijn er geïsoleerde bergvolkeren. Het noordelijk deel van Nigeria wordt gevormd door hoogvlakten. Tegen de grens met buurland Kameroen wordt het landschap hoger. Hier ligt het Shebshi-gebergte en het hoogste punt van Nigeria namelijk de Dimlang die 2042 meter hoog is.

2. Klimaat

Nigeria is een tropisch land, hoewel er klimaatverschillen zijn door de grootte van het land en de hoogteverschillen. In het noorden valt minder neerslag dan in het zuiden. Er is hier sprake van een lange droge periode met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. Aan neerslag valt er gemiddeld 900 mm per jaar. In het zuiden zijn er twee periodes met regen. Het kustgebied van Nigeria heeft een tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C en een gemiddelde neerslag van 4000 mm regen per jaar.

3. Planten

Nigeria heeft gedeeltelijk tropisch regenwoud en deels droge savannen. De regenwouden zijn echter sterk in verval. De export van tropisch hardhout is inmiddels ook verboden. In het noordoosten van Nigeria zijn woestijnsteppen. Centraal in Nigeria groeien struiken en verschillende bomen, zoals de baobab (apebroodboom). Langs de kust groeien mangrovebossen en zijn er moerassen. Nigeria kent twee wildparken en acht beschermde gebieden.

4. Dieren

In Nigeria zijn verschillende soorten dieren, zoals de olifant, nijlpaard, giraffe, antiloop, buffel en de leeuw. In het zuidoosten leeft de bedreigde zeekoe, dit dier is zeer zeldzaam. In het regenwoud worden nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt. Enkele jaren geleden werden het reuzenzwijn en de kolobusaap ontdekt. Het totale aantal zoogdiersoorten wordt geschat op 250.
In Nigeria vindt men ook veel vogelsoorten zoals ooievaars, struisvogels en maraboes.

5. Bevolking

In Nigeria wonen meer dan 129 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt iets meer dan 132 inwoners per vierkante kilometer.
Alle genoemde cijfers zijn sterk afhankelijk van het verloop van de heersende Aidsepidemie
Levensverwachting is 50,6 jaar mannen 50,6 en vrouwen 50,6 jaar.

6. Bevolkingssamenstelling

 
De 3 grootste bevolkingsgroepen zijn de Hausa 29%, Yoruba 21 % en de Ibo 18%. Hiernaast zijn er nog zo'n 250 verschillende etnische groepen.

7. Taal

Er wordt in Nigeria Engels, Hausa, Yoruba, Ibo en Fulfulde gesproken.

8. Godsdienst

In Nigeria zijn de volgende godsdiensten: moslims (50%), christenen (40%) en inheemse godsdiensten (10%). Het noorden is overwegend islamitisch en het zuiden christelijk.

9. Geschiedenis

De belangrijkste bevolkingsgroepen van Nigeria zijn de Hausa (in het noorden), de Yoruba (in het zuidwesten) en de Ibo (in het zuidoosten).

Religieus gezien valt Nigeria ruwweg uiteen in noord en zuid: de noordelijke Hausa zijn overwegend moslim, de Yoruba en Ibo christen.
De komst van de Europeanen aan de kust betekende een verlegging van de handelsroutes en een verzwakking van de positie van de Yoruba. De Ibo in het zuidoosten kenden geen centraal bestuur en geen schrift.

Het waren uiteindelijk de Britten die de koloniale macht in het huidige Nigeria werden. Zij voegden noord en zuid, gebieden die tot dan toe weinig met elkaar te maken hadden gehad en die qua kenmerken ook sterk van elkaar verschilden, samen tot wat uiteindelijk Nigeria zou worden.
 

10. Economie

Onder President Obasanjo is de economie enigszins gestabiliseerd. Olie blijft de kern van de Nigeriaanse economie en de financiële basis van de staat. Nigeria is de belangrijkste olie- en gasexporteur van Afrika (7e van de wereld); de olie bepaalt voor meer dan 75% de staatsinkomsten. Veel andere sectoren, en dan vooral de landbouw, zijn verwaarloosd. De regering-Obasanjo had sinds haar aantreden economisch het tij mee. Vooral 2000 was vanwege de hoge olieprijzen een goed jaar

vielen. Maar ook elders in het land deden zich ernstige ongeregeldheden voor, met in totaal duizenden doden. Tot de oorzaken behoren religieuze spanningen (tussen moslims en christenen), etnische spanningen (tussen de vele bevolkingsgroepen), sociale spanningen als gevolg van de grote tegenstellingen tussen rijk en arm, en strijd om het steeds schaarser wordende land.

Einde.

Foto's van de school zijn afkomstig van een video. Excuses voor slechte kwaliteit!...

Copyright Webmaster PvH