30e opgraving van werkgroep Archeologie in West -Vlaanderen

 

Het jubileumkamp 2005 van de werkgroep Archeologie Philips van Horne speelt zich af in het gebied de Westhoek in het uiterste zuidwesten van Vlaanderen. Van zondag 10 juli tot en met zaterdag 30 juli zet de jubilerende archeologieclub haar tenten op in het  kleine maar fraaie stadje Veurne.

 

De Belgische kust met Koksijde en De Panne, steden als Ieper, Oostende en Duinkerken en de Franse grensstreek zijn dit jaar onder handbereik of zelfs op loopafstand. In Veurne helpen de amateur-archeologen (leerlingen, oud-leerlingen, docenten en familieleden)  bij de opgraving van het voormalige middeleeuwse Cellebroedersklooster aan de Sint-Denisplaats. Met deze nieuwe campagne wil de club zoals voorheen kampen organiseren die niet alleen wetenschappelijk en zinvol, maar ook ontspannend beogen te zijn.

 

Organisatie

Deze opgravingscampagne organiseert de werkgroep (begeleiders namens school: Gerrit Hasendonckx en Wil Lippits-Wacht) in samenwerking met het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) en het Stadsbestuur van Veurne. De leiding van de opgraving is in handen van Frederik Demeyere.

 

Opgraving

Met de opgraving van 2005 duikt de werkgroep weer eens in de middeleeuwen. Ze onderzoekt tijdens deze stadsopgraving het voormalige middeleeuwse Cellenbroedersklooster. Onze opgravingssleuf zal de  nodige muren en andere sporen doorsnijden. Een rijk bodemarchief heeft zich reeds geopenbaard. Sinds 24 januari j.l. wordt op deze plaats al archeologisch onderzoek gedaan, waarbij onder meer een kapel, een aantal putten en meerdere skeletten zijn gevonden. Het belooft archeologisch dus alvast een goed kamp te worden.

Zie website: www.van-horen.org/archeo

 

Kamp

De werkgroep heeft een fraai terrein gevonden om haar kamp op te slaan, genaamd de Galgenhoek. De locatie schijnt uniek te zijn, passend bij een 30ste opgraving. Het kampterrein is niet ver van de opgraving verwijderd.

 

Copyright Webmaster PvH